Jump to content

Álomesküvőt szeretnél? Akkor mélyen a zsebedbe kell nyúlnod!

2017. 03. 12. 19:00

A legtöbb nőnek, már gyermekkorában vannak elképzelései az esküvője napját illetően. A mai világban, szinte már nincs lehetetlen. A számtalan esküvő szervező cégnek köszönhetően, az extrém, a hercegnős, a visszafogott vintage stílusú esküvő is megvalósítható. Az egész, csak pénz kérdése.

Gondold végig mit szeretnél...

A legnagyobb hiba amibe a menyasszonyok rendre beleesnek, hogy már a lagzi tervezésekor túlzásokba esnek. Mivel jó esetben egyszer adatik meg a nagy nap, mindenből szeretnének egy kicsit (olykor nem is olyan kicsit), amiket megálmodtak, vagy elképzeltek életük során. Ezeknek az elképzeléseknek manapság igen borsos ára van. Ilyenkor nem árt egy határozott vőlegény, aki kordában tartja az arát, és lakatot tart a pénztárcán. Azok, akik kevésbé toleránsak, türelmesek és megértőek, gyakran vitatkoznak és veszekednek az esküvőszervezés idején. Főleg akkor, ha a hét ember teljesen más véleményen van, a nagy napot illetően. Célszerű előtt a leendő férjek véleményét is kikérni, mielőtt az ember lánya belefolyna a nagy szervezkedésbe. Az esküvőszervezők sokszor túlzásokba esnek, ami az árak realitását illeti. Természetesen alacsonyabb költségvetésből is kihozható egy hetedhét országra szóló lakodalom, ilyenkor persze, vannak olyan „felesleges” dolgok, melyekről a menyasszonynak le kell mondani.

Ilyen túlzások közé tartozik pl. a napjainkban igen népszerű Swarovski gyémánt mánia, melyek a tortától, a ruhán át, a dekoráció bizonyos elemeinél mind felbukkannak. Azok a menyasszonyok, akiknek okosan kell a költségekkel tervezni, bátran mondjanak le erről, egy szolidabb, strasszköves megoldás is lehet ugyanannyira esztétikus. A legfontosabb elemei az esküvőnek a ruha, gyűrű, torta, helyszín, zene és az ételek. A párok ezekre költik a már-már csillagászati összegeket. Ilyenkor végig kell gondolni, hogy mely dolgokon lehet spórolni, úgy, hogy az ne menjen a minőség és az esztétikum rovására.

A ruhák...

A menyasszonyi ruháról a legtöbb arának elég konkrét elképzelése van, melyből nem szívesen enged. Mérlegeljük, hogy 200.000 ezer forintokért szeretnénk-e ruhát vásárolni (persze ez még nem is a legfelsőbb kategória, hiszen határ a csillagos ég) vagy megteszi-e a nagy napra egy kölcsönzött ruha. Rengeteg esküvői ruhaszalon található országszerte, egyre bővülő, változatos, és szemetgyönyörködtető kínálattal, érdemes hát megfontolni, hogy ezen is spórolhatunk. A vőlegények ruhája is hasonló árban mozog napjainkban, mint a menyasszonyi ruháké, azonban, ha nem ragaszkodunk neves divatmárkákhoz, akkor olcsóbb darabokat is találhatunk a ruhaboltokban, melyek ugyanolyan esztétikusak lesznek, mint a méregdrága társaik. Elengedhetetlen kelléke az esküvőnek a karikagyűrű. A különféle esküvői vásárokon komoly árengedménnyel rendelhetők meg ezek az ékszerek, melyek ára mérettől és anyagtól függően változik. Egy egyszerűbb kőberakás nélküli változat kedvezménnyel együtt is belekerülhet 110 ezer forintba. Gyűrűk tekintetében egyre népszerűbb a fehérarany, a rosegold, és ezek kombinációi. Ha gyémántköves gyűrűre vágynánk, akkor viszont mélyen a zsebünkbe kell nyúlni. (Ami milliós összeg is lehet.)

A násznépet sem szabad figyelmen kívül hagyni...

A párnak nem csak magára, de a násznép kényelmére is kell gondolnia. Helyszínválasztásnál figyelni kell arra, hogy mindenki elférjen és mindenki igényeihez legyen megfelelő étel. (Gondoljunk a speciális igényekre, mint a különféle érzékenységek és ételallergiák.)

A menüsor, a szervezési díj és az italfogyasztás általában csillagászati összegbe kerül már egy 50 fős fogadás esetén is. A vacsoránál legalább 5000 ft/ fős költséggel kell számolni, egy all inclusive italfogyasztás pedig pluszban 4500 ft/fő, a végösszeg innentől kezdve tetszőlegesen bővülhet egy esetleges állófogadással a szertartás előtt. Az olyan helyszíneken, ahol nincs a konyhának cukrásza, előfordulhat, hogy a süteményt a párnak máshol kell beszerezni, mely kb. 50 fős vendégsereg esetén 40-50 ezer forint, amiben természetesen nincs benne az esküvői torta ára, ami 35 ezer forinttól indul.

A tökéletes helyszín...

2017-ben az esküvőszervezők szerint, a legnépszerűbb helyszínek szabadtérre, erdőbe, parkba, sátorba, vízpart mellé koncentrálódnak. Árban van különbség a templomi, polgári és kettő együttese között. A polgári szertartás hétköznap ingyenes, hétvégén már 15 ezer forintba kerül, ha pedig külső helyszínen, mondjuk egy hotel parkjában szeretnénk hivatalossá tenni kapcsolatunkat, akkor számolni kell az anyakönyvvezető kiszállási díjával, mely 40 ezer forint körül mozog. A templomi esküvő sincs ingyen, főleg, ha az egyik fél még nincs megkeresztelve, esetleg másik egyházhoz tartozik. A legoptimálisabb esetben, a jegyesoktatásnak az árával kell számolnunk, ha kórus vagy kántor szolgáltatja a zenei aláfestést, számukra is el kell különítenünk bizonyos összeget. A stóladíjjal együtt 15-35 ezer forintra rúghat egy templomi esketés.

Ahol a leginkább túlzásba esnek a menyasszonyok és elszállnak a költségek, az egyértelműen a dekoráció, így spórolni is leginkább ezzel lehet. A virágok ára már-már csillagászati, körülbelül 140 ezer forintból ki lehet hozni a fogadás virágait, mely a kitűzőktől, a menyasszonyi csokron át, a templomdíszítésig mindent magába foglal. Ha tematikus esküvőkben gondolkodunk, akkor a virágokon kívül egyéb dekorációs kellékekre is szükségünk lehet, főleg ha vintage, és extém esküvőről van szó.

A lagzi...

Ha szeretnénk, hogy a nagy napon minden rendben menjen, és nem akarunk saját magunk intézni mindent, akkor kell egy jó vőfély is.Egy profi vőfély vagy ceremóniamester tiszteletdíja 60 és 150 ezer forint között mozog,mindemellett a zene is fontos, hiszen a jó hangulat elengedhetetlen egy esküvőn, ehhez pedig kell egy jó zenekar, vagy dj, hogy a násznép, ne ülje végig az estét. Egy estére ez alsó hangon 110 ezer forintot, ha zenekarban gondolkodunk, ez az összeg hatványozódhat. Az egyik legfontosabb pedig a fotós, hiszen ezt a csodás napot meg kell örökíteni. A fotósok alsó hangon 100.000ftért vállalnak egy esküvőt, különféle extra kérések, (fényképes emlék ajándékok, videók) esetén ez az összeg emelkedik.

Gondoljuk tehát alaposan végig, lépésről-lépésre, hogy mire mennyit szánunk. Állítsunk fontossági sorrendet, és gondoljunk a vendégeinkre. Ne feledjük nem szükséges fényűző, több milliós lakodalom ahhoz, hogy csodálatos és felejthetetlen élmény legyen.



(Forrás: marmalade.hu, hirado.hu l Kép: pixabay.com)