Jump to content

A családon belüli erőszak megnyilvánulásai

2016. 10. 22. 17:00

Meghitt családi életre vágyunk, ehhez keressük és választjuk meg párunkat. Aztán valami megtörhet, valami meginoghat, és olyan kezelhetetlenné válik a helyzet, amely már az erőszakot sem nélkülözi. Gyakoribb a családon belüli erőszak, mint gondolnánk.

Családon belüli erőszakon azt érjük, hogy az egyik családtag egy vagy több másik családtag felett megkísérel, vagy meg is valósít hatalmat gyakorolni.

A családon belüli erőszak elszenvedői általában a nők és a gyermekek, de a meghitt zsarolással leginkább a nők élnek. Ez azt jelenti, hogy nem mindig a férfi lehet agresszív, és nem is kell fizikai megnyilvánulás ahhoz, hogy valakit bántalmazzunk.

Hazánkban minden harmadik nőt bántalmazott már párja, élettársa vagy a férje, ebből következően a családon belüli gyilkosságok elkövetője nagyon sok esetben nők, amelyet az évek vagy akár évtizedek óta tartó bántalmazás miatt követnek el.

A lelki terror elszenvedői inkább férfiak, amely során a nő egy olyan hatalmi játszmát folytat, amely az élet minden területén megjelenik. Nincs szó fizikai bántalmazásról, de epés megjegyzések, piszkálódások érik a férfiakat. Ez a fajta viselkedés komolyan megronthatja a szavakkal bántalmazott felet, de még az egészségi állapota is megrendülhet. Sok esetben megfigyelhető, hogy a nő annyira uralkodni akar a párján, hogy megtiltja a férfi barátokkal való találkozását, leépíti a baráti és munkatársi kört is, csak hogy még inkább magukhoz láncolják párjukat. Egy idő után ténylegesen elszigetelődik a férfi barátaitól és alárendelődik párjának. Ez általában nem tartható állapot. Előbb vagy utóbb rádöbben a férfi, hogy milyen papucs, milyen helyzetben van és lázadni kezd, amely aztán akár tettlegesség is követhet.

Az állandó piszkálódás, gúnyos megjegyzések is nagy kárt tehetnek a férfi önértékelésében, de a lelki terror egy súlyosabb fajtája az, amikor már nyilvános megaláztatásnak teszi ki a nő a párját. A férfiakra az a jellemzőbb, hogy nehezen vagy nem is kérnek segítséget, így gyakran az alkoholhoz fordulnak, láncdohányossá válik, komoly betegség kialakulhat.

Nem szabadna, hogy egy kapcsolat idáig eljusson. Mindkét fél számára meg kell hagyni némi önállóságot, baráti kört. A kapcsolatok elején lebegő rózsaszín ködben minden más színezetet kap. Egy idő után ez a nagy láz, ezek a nagy érzelmek szeretetté csendesülnek, amelyet mindig szinten kell tartani.

(Forrás: marmalade.hu | usnews.com, ceasefiremagazine.co.uk/képek)