Jump to content

Az 5 legnagyobb hiba, amit elkövethetsz váláskor

2015. 01. 26. 10:35

Természetesen a boldogító igen kimondásakor még senki sem úgy tervezi, hogy egyszer majd véget ér a házassága. Ennek ellenére majdnem minden második frigy válásba torkollik. Ám ha úgy tűnik, véglegesen menthetetlen a viszony, akkor is érdemes szem előtt tartani néhány dolgot, hogy a házasfelek örök búcsújában ne menjenek tönkre se a gyerekek, se az egykori szerelmesek.

Hogy minél fájdalommentesebb lehessen az elválás, lássuk, mi az, amit feltétlenül kerüljünk el a béke, illetve mindenki lelki nyugalma és pénztárcája érdekében?

1.- Ne kényszerítsd a gyerekeket, hogy valamelyikőtök oldalára álljanak!

A legutolsó dolog, amit egy szülő a gyerekének akarhat, az még több fájdalom egy amúgy is feszültséggel teli helyzetben. Ennek ellenére sok váló fél súlyosbítja viselkedésével az elmérgesedett viszonyt, aminek leginkább a csemetéik a kárvallottjai. Semmiképpen se használd a gyerekeket fegyverként a huzavonában, és ne kérd tőlük, hogy úgy mutassák ki az irántad való szeretetüket, hogy megtagadják a másik szülőjüket. A legjobb, amit tehetsz egy ilyen helyzetben, hogy elmondod nekik, a válás nem az ő hibájuk, és mind a ketten ugyanúgy fogjátok szeretni őket továbbra is.

2.- Ne használd az ügyvédedet terapeutának!

Hiába hallgat türelmesen végig az ügyvéded, nem arra van kiképezve, hogy lelki problémák esetén is segítséget tudjon nyújtani. Arról nem is beszélve, hogy ha óradíjjal dolgozik, bizony elég költséges lehet az ő vállán kisírni magad.

3.-Ne költs rá többet, mint amennyit megér!

Nem érdemes mindenféle csipp-csupp dologért harcba szállni. Ha egy közös vagyontárgyatok csak pár ezer forintot ér, nem éri meg hosszú órákat vitatkozni azon, hogy végül kihez kerüljön, hiszen valójában csak a harc kedvéért szállsz ringbe. Tanulj meg elengedni is, és inkább készülj az új, konfliktusmentes jövődre!

4.- Ne utasítsd el a mediációt!

Hiába nehéz a legvéresebb konfliktus kellős közepén tárgyalóasztalhoz ülni az exeddel, mindenképpen próbáljátok meg békésen rendezni az ügyeteket, főleg hogy ezzel rengeteg időt és pénzt megspórolhattok, ráadásul a feleslegesen okozott fájdalmat is könnyebb mediációval elkerülni. A másik ok, ami a mediáció mellett szól, hogy később, ha nagyobbak lesznek, a gyerekeidnek is elmondhatod, hogy megpróbáltátok megoldani a helyzetet, illetve kihozni a tőletek telhető legtöbbet, az ő érdekükben is.

5.- Ne ugorj fejest azonnal egy új kapcsolatba!

A válás az egyik legstresszesebb élmény, amin keresztül mehet az ember. Ilyenkor gyakran érzezheted úgy magadat, hogy egy friss, romantikus kapcsolatban majd megtalálod azt az érzelmi támogatást és figyelemelterelést, amire szükséged van. A baj csak az, hogy egész biztosan nem vagy még olyan lelki állapotban, hogy teljes, egész emberként tudjál résztvenni egy új viszonyban. Emellett pedig a gyerekeidnek is szüksége van egy kis időre, amíg kiheverik az egyik szülő részleges elveszítését, mielőtt megjelenik a házban az új partner. Mindennek a tetejébe te sem fogsz tudni tanulni az előző házasságod kudarcaiból és hibáiból, ha nem hagysz magadnak elég időt arra, hogy alaposan átgondold, mi volt a te felelősséged a kialakult helyzetben. A válás időszakát hagyd meg arra, hogy újra visszataláljál önmagadhoz, így az új viszonyba már kiegyensúlyozott, teljes értékű, magabiztos felnőttként léphetsz be. 

(Kép: sheknows.com)