Jump to content

Hogyan fűthetjük be újra a kihűlő hálószobát?

2014. 11. 02. 11:16

A férfiakkal ellentétben a nők libidóját sok tényező közül a stressz is negatívan befolyásolja. Azonban az mégsem megoldás, hogy a háztartásban, munkában, gyereknevelésben megfáradt asszonyok teljességgel hanyagolják az intim együttléteket párjukkal, figyelmeztetnek a szakértők, akik azt is elárulják, hogyan pezsdíthetjük fel a szexuális életünket.

Michele Weiner Davis párterapeuta szerint az alacsony nemi vágy problémája minden harmadik házasságot érinti, ahol valamelyik fél nem úgy és nem akkor vágyik a gyöngédségre, amikor a párja is. Kutatásai szerint a házaspárok 20%-a igen kevésszer szexel, nem ritka, hogy évente csupán tíz alkalommal.

A kihűlő félben lévő vágy pedig legtöbbször a hölgyek oldaláról jelentkezik, egy 3000 emberrel elvégzett felmérésből ugyanis kiderül, a nők 22, a férfiaknak viszont csupán 5%-a panaszkodott a libidójának erős csökkenésére. Mindennek hátterében a szakemberek túlhajszolt életmódunkat sejtik, ezt pedig nem lehet egyszerűen tablettákkal, vagy gyógyszeres kezeléssel orvosolni.

A Kinsey Intézet legutóbbi kutatása szerint a férfiakat sokkal kevésbé befolyásolják külső tényezők, ha szexre kerül a sor, sőt, köztük jó páran akadnak, akiknél a mindennapos stessz nemhogy csökkentené, de egyenesen fokozza a szexuális étvágyukat, ezzel a módszerrel ugyanis remekül meg tudnak szabadulni a felgyülemlett feszültségtől.

-A férfiak hajlamosak a szexet stresszlevezetőként megélni, míg a nők úgy tekintenek rá, mint még egy olyan dolog, amire az amúgy is véges idejüket és energiájukat kellene áldozni. –állítja Alice Domar professzor. –Ha azonban az egyik fél visszautasítja a másik közeledését, az szinte mindig feszültséghez vezet a kapcsolaton belül.

Hiába tudja egy feleség, hogy mindenek ellenére tiszta szívből szereti a férjét, ha ő az elutasítás miatt ezt egyáltalán nem érzi. Az ilyen esetekkel pedig elmulasztanak egy olyan lehetőséget, amivel erősíthetnék a kettejük közötti kötelékeket, hiszen a fizikai intimitással érzelmi intimitást is létrehozunk.

A stressz ráadásul jobban belekavar a nők hormonjaiba is. A férfiakat ez megint azért nem érinti olyan érzékenyen, mert ők hússzor annyi tesztoszteront termelnek, mint a nők, egészen 50-60 éves korukig, amikor is a tesztoszteron csökkenésével a szexuális vágy alábbhagyása is érzékelhetővé válik.

A nők számára kifejlesztett Viagra típusú szerek tesztelése során a kutatók számára az is hamar világossá vált, hogy a férfiakkal ellentétben a hölgyeknél a szexuális vágy sokkan inkább a fejben dől el, azaz hiába adott minden, ha stresszesnek, feszültnek, vagy mérgesnek érzik magukat, nem lesz kedvük a szexhez.

Ezt egy New Yorki kutatás is megerősíti, melyben 48 felnőttnek kellett meghallgatnia egy olyan felvételt, amelyen egy szerelmeskedő pár dühös megjegyzésekkel bombázza egymást. A szenvedélyektől túlfűtött jelenetet hallgatva a nők 79%-a állította, hogy ők egy ilyen helyzetben olyan mérgesek lennének, hogy az teljesen elvenné a kedvüket a szextől, míg a férfiak túlnyomó többsége úgy nyilatkozott, hogy bár mérges lenne, ez nem akadályozná meg az aktus folytatásában.

Mindezek tükrében a párterapeuta azt tanácsolja, hogy ne hezitáljunk sokáig, egyszerűen csak csináljuk. Nem kell feltétlenül a végkifejletre koncentrálni, elég, ha a párok összebújnak, megmasszírozzák, átölelik egymást. Kutatások bizonyítják ugyanis, hogy evéssel jön meg az étvágy, még az ágyban is...

(More, kép: titaniumbros.com)