Jump to content

Minden az ágyban dől el

2014. 10. 29. 10:49

Sokkal nagyobb fontossággal bír a harmónikus közös alvás egy kapcsolatban, mint azt eddig gondoltuk, állítja egy friss kutatás. A hosszú, boldog házassághoz ugyanis elengedhetetlen a kipihentség. Ha nem akarjuk, hogy a karikás szemekhez mérges viták és elégedetlen házasfelek is társuljanak, jobb ha minden tőlünk telhetőt megteszünk az éjszakai nyugalomért!

Egy friss felmérés megállapította, hogy a párok elégedettsége és boldgosága nagy mértékben függ attól, hogyan tudnak egymás mellett aludni. A kutatásban összesen 46 pár vett rész, akik állításuk szerint a párjukkal azonos ritmusban ébredt és aludtak vissza az éjszaka nagy részében. A felmérésből az is kiderült, hogy azok a feleségek voltak kiegyensúlyozottabbak a házasságukban, akiknek sikerült még jobban összeszinkronizálni az alvásciklusát a férjükével. Úgy tűnik, hogy a közös, békés éjszakai pihenés a jó házasság alappillére.

Egy másik, áprilisban végzett amerikai kutatásból pedig az derült ki, hogy a romantikus filmekben látható pozícióval ellentétben a legtöbb pár nem arccal egymás felé fordulva alszik éjszaka, hanem épp ellenkezőleg, hátat fordítva. Azonban így is jót tesz, ha egymáshoz érnek, a felmérés ugyanis azt állítja, hogy azok a házaspárok, akik közel alszanak egymáshoz úgy, hogy valamelyik testrészük össze is érjen, sokkal boldogabbak. Akár összebújnak, akár nem, az éjszakai pihenés rendkívül fontos a házasság békéje szempontjából is.

Egy 2013-as kutatás megállapította, hogy a kialvatlanság gyakran vezet másnap súlyos konfliktusokhoz, mivel az alvásmegvonás nem csak ingerlékenységgel jár. A párok nehezebben tudják egymás érzelmi jelzéseit leolvasni, ha nincsenek kipihentve, illetve hajlamosabbak lesznek a negatív érzésekre és gondolatokra is, ami csak elmérgesíti a vitákat. Ha nem tudjuk rendesen kipihenni magunkat az ráadásul az értékítéletünket is csúnyán aláássa.

Egy 2013 elején készült tanulmány ugyanis arra a megállapításra jutott, hogy ha rosszul alszunk, másnap sokkal kevésbé értékeljük a párunkat, illetve a vele való kapcsolatunkat. A kutatásból az is kiderült, hogy az alvásmegvonás a nőket sokkal rosszabbul érinti, mint a férfiakat. Az erősebbik nem ritkábban reagál olyen érzékenyen (és házsártosan) egy kialvatlan éjszaka után, mint karikás szemű oldalbordájuk.

Mindezekből világosan látszik, micsoda öngerjesztő folyamatot indíthat be egy rosszul eltöltött éjszaka, mely után másnap egy kellemetlen beszólás súlyos vita-lavinát indíthat el, az egész napos veszekedés pedig ismét csak nem segíti elő a békés éjszakai nyugalmat.

(Huffington Post, kép: ohnoa.com)