Jump to content

Fáradt? Gondoljon a szerelmére!

2014. 09. 12. 11:41

Úgy érzi, elfogyott az energiája, leesett a vércukorszintje és úrrá lett Önön az őszi levertség és fáradtság? A megoldás egyszerűbb, mint hinné: nem kell mást tennie, csak gondoljon a párjára!

Ha elcsigázottnak, fáradtnak érzi magát, nem kell rögtön ledöntenie egy jó erős feketét, elég ha maga elé idézi a szerelmével töltött legutóbbi randevút. Pszichológusok megállapították ugyanis, hogy ha a szerelmünkre gondolunk, az számos más lelki előnye mellett megnöveli az energiáinkat és megemeli a vércukorszintünket is.

A kutatók 183 kísérleti alanytól vettek vérmintát, mégpedig kétszer: egyszer az előtt, egyszer pedig azután, hogy a szerelmükre gondoltak volna. A vérvizsgálatokból kiderült, hogy a romantikus gondolatok megemelték a glükózszintet és a pozitív hangulatot is az alanyoknál.

Összehasonlításképp, amikor egy ismerősükre, vagy a hétköznapi rutinjukra kellett gondolniuk, akkor a glükózszintjük enyhén csökkent és a pozitív hangulatra sem találtak semmi utalást a kutatók.

A kutatás vezetője, Sarah Stanton elmondta, hogy amikor a szerelmünkre gondolunk, az stresszessé tesz bennünket, de pozitív értelemben. Inkább igencsak izgatottak leszünk tőle. Ez persze nem hasonlít arra a stresszre, amit egy munkahelyi határidő során érzünk például.

Amikor tehát a szerelmünkre gondolunk, az megemeli a kortizol szinünket, ami viszont jótékony hatással lesz a vércukrunkra is.

Ez a pozitív hatás pedig a kellemes gondolatokat követően akár 25 perccel is kihat.

(Kép: sheknows.com)