Jump to content

Nem ismerjük a saját testünket?

2014. 09. 05. 11:44

A nőgyógyászati rákbetegségekre való figyelemfelhívás hónapjában kérdeztek ki kutatók nőket a saját testükkel, betegségekre utaló tünetekkel kapcsolatban. Kiderült, jókora hányadunk nincs tisztában a saját testével sem.

A nők fele képtelen rámutatni a vagina megfelelő helyére egy orvosi diagrammon, 65%-uknak pedig állítása szerint nehezére esik magának a ’vagina’ szónak is a kimondása.

A nőgyógyászati rákbetegségekről szóló hónapban felmérést végeztek a nők körében, melynek során kiderült, a hölgyek nagy része nemcsak hogy a saját testét nem ismeri, de ráadásul fel sem tudja ismerni az öt fajta nőgyógyászati rákbetegségre figyelmeztető jeleket., adta hírül az Independent.

A felmérés során az ezer 26-35 év közötti nőnek csupán fele tudta megmutatni az orvosi ábrán a vagina, a méh, vagy a petefészkek pontos helyét, míg az idősebb korosztály némileg jobban teljesített, a 62-75 közötti nők 80%-a adott helyes választ.

Ami magát a betegséget illeti, a legfiatalabbak, azaz a 16-26 év közötti korosztály tagjai képtelen volt akár csak egyetlen tünetét is felsorolni az öt nőgyógyászati ráknak. Ráadásul legtöbbjüknek nehezére esett egyáltalán beszélni a témáról, 40%-uk saját bevallása szerint ’kódnevet’ vagy becenevet (mint például a ’női része’ ) használ a vagina szó helyett.

Ez abból a szempontból is aggasztó a szakemberek szerint, hogy azok a nők, akik zavarban vannak a nőgyógyászati témakörök tárgyalásától, mivel nem szívesen beszélnek róla, az orvosukat sem látogatják megfelelő időközönként. A megkérdezett 16-30 éves korosztály harmada állította, hogy egyáltalán nem szokott nőgyógyászati vizsgálatra, vagy rákszűrésre járni.

Pedig a tünetek felismerése, illetve a rendszeres szűrés életeket menthet!

(Kép: Irish Times)