Jump to content

Amikor szó szerint ketyeg a biológiai óra

2014. 08. 25. 15:13

Számos kutatás foglalkozott már az emberek biológiai órájával, illetve a gyerekvállalás idejének kitolódásával. Ám a legutóbbi kísérlet valóban szó szerint vette a feladatot, amivel igen érdekes eredményre jutott.

A kutatók arra voltak kíváncsiak, hogy mennyiben befolyásol bennünket, illetve a biológiai óránkat egy valós óra ketyegése. Ezért férfiak és nők egy csoportját családalapítási terveikről faggattak, például hogy hány éves korukban terveznek megházasodni, gyereket vállalni, illetve hogy milyen tulajdonságokat keresnek a partnerükben.

A csavar ezúttal az volt, hogy a kísérletben résztvevő alanyok egyik felénél jól hallhatóan egy nagy falióra tikktakkolt a szobában.

A kísérletből arra a meglepő eredményre jutottak, hogy az idő valóságos, hallható múlása komolyan befolyásolja az embereket, főleg a szegényebb sorban felnőtt nők esetében volt ez a jelenség feltűnő. A nehezebb társadalmi és gazdasági körülmények közül származó nők hamarabb akarták megszülni az első gyereküket, mint tehetősebb társaik, illetve a partnerükkel szemben is kevesebb igényt támasztottak.

A kísérlet másik érdekessége, hogy az óra tikktakkolása nem volt ilyen sürgető hatással a férfiakra. A kutatók szerint ennek az állhat a hátterében, hogy az ő esetükben sokkal tovább, egészen idős korig kitolódik a gyermeknemzés képessége, így a lehetőségeik is kevésbé szorítják őket időkorlátok közé, szemben a nőkkel.

(NY Magazine, kép: wellbeing.com.au)