Jump to content

Tényleg léteztek az amazonok?

2014. 08. 22. 11:20

Vajon mennyi az igazság a régi amazonok történeteiből, akik úgy csatáztak, mint bármelyik férfi, és női kommunákban éltek?

Az ókori görög mondákban számtalan helyen tesznek említést a harcias amazonokról, akik félelmetes harcosok voltak. Arról is regéltek, hogy az amazonok női közöségekben éltek, évente csak egyszer vettek maguk mellé férfi szeretőt, hogy eképp tartsák fent a folytonosságot, az egyik mellüket pedig levágták, hogy az ne akadályozza őket a nyilazásban. A történetek név szerint is megemlítenek jó pár amazont, mint például Antiopét, akit Theseus nyert el egy sikeres csata jutalmaként, vagy Myrin-t, az afrikai amazonok királynőjét. Da valóban léteztek ezek a harcias nőszemélyek?

Egészen a közelmúltig tartotta magát az az elképzelés, hogy az amazonok mítoszát a domináns ókori görög férfivilág kreálta, a történetekkel pedig a férfiak felsőbbrendűségét akarták alátámasztani. Hiszen a mítoszokban a harcias nők, akik úgy lovagoltak, úgy harcoltak és úgy küzdöttek, mint a férfiak, a végén mégis mindig alul maradtak a csatában. Az amazonok történeteivel tehát azt akarták demonstrálni, hogy ha a nők megpróbálják az élet természetes rendjét és a férfiak dominanciáját felborítani, akkor bizony nem sok jóra számíthatnak.

Az 1990-es években azonban két régész, Renate Rolle és Jeannine Davis-Kimball olyan bizonyítékok birtokába jutott, amely megkérdőjelezte az addig általánosan elfogadott teóriákat az amazonokról. A Fekete-tengernél ugyanis régi sírhelyeket tártak fel, melyekbe harcos nőket temettek el a fegyvereikkel együtt, egyiken-másikon pedig még harci sebek maradványait is fel lehetett fedezni. Néhányuknak a sok lovaglástól karikalába volt, és kivétel nélkül igen magasak voltak.

A sírhelyek mintegy 25%-a nőket rejtett, a többiben viszont férfiakat és gyerekeket találtak a kutatók, ami némileg ellentmond a férfigyilkos, női kommunákban élő asszonyok mítoszának.

Az is elképzelhető, hogy a harcos nőknek gyakran meg kellett védeniük az otthonaikat, amikor a férfiak távol voltak, és innen ered az amazonokról szóló romantikus mítoszok.

Annyi azonban biztosnak tűnik, hogy léteztek erős, harcászatilag képzett, a csatákban keményen helytálló asszonyok az ókori Görögországban, de az, hogy kizárólagosan női kommunákban éltek, levágott fél mellel, és reggelire férfiakat reggeliztek, már valószínűleg csak a költői szabadság szüleménye...

(Today i found out, kép: flickr.com)