Jump to content

A fiúk tényleg nem sírnak?

2014. 07. 06. 15:34

Dehogyisnem. Csak szeretnék, ha azt hinnénk, ők egytől egyig rendíthetetlen, kőkemény, szőrös szívű alakok. Pedig a mord külső legtöbbször érzékeny szívet takar, legalábbis a legújabb kutatások szerint.

Egy izgalmasnak tűnő, új kutatás megállapította, hogy a férfiak sokkal érzelmesebbek a nőknél. A kísérlet során 15 férfinak és 15 nőnek vetítettek le érzelmes videókat és képeket, miközben az ujjaik végére erősített elektródákkal mérték a fizikai reakcióikat. Ebből kiderült, hogy az urak sokkal erőteljesebbenreagálnak az érzelmes jelenetekre, mint a gyengébbik nem.

A kutatás vezetője, Dr David Lewis így foglalta össze az eredményeiket:

-A nemi sztereotípiák a férfiakat sztoikus, visszafogott lényeknek mutatja, a nőket pedig érzelmesnek. Erre a képre a média és a társas érintkezéseink is nap mint nap ráerősítenek. Hajlamosak vagyunk rá, hogy leegyszerűsítsük és felnagyítsuk a férfiak és nők között észlelhető különbségeket, és inkább azokat a bizonyítékokat fogadjuk el, amik az előítéleteinket megerősítik. A kutatásból azonban kiderül, hogy a férfiak legalább annyira átélik a mély érzelmeket, mint a nők, csak nem szívesen mutatják ki az érzéseiket a társadalomi elvárások miatt.

A férfiaknak és nőknek levetített jelenetek négy csoportra voltak oszthatók: boldog, vicces, izgalmas és szívmelengető filmekre. A boldog, vicces és izgalmas tartalmakra a férfiak egy hangyányival érzékenyebben reagáltak, mint a nők. A szívmelengető jelenetekre azonban kétszer olyan erőteljesen. Annál a jelenetnél pedig, amely egy katonát ábrázol, aki a háborúból frissen hazatérve újra találkozik a lányával, a férfiak érzelmei a tetőfokára hágtak. (Érdemes itt hozzátennünk, hogy a kutatásban résztvevő férfiak és nők kivétel nélkül családos emberek és szülők voltak.)

A kísérlet második részében a résztvevő alanyoknak értékelniük kellett, hogyan érezték magukat a filmek nézése közben. Ahogy azt sejteni lehet, a férfiak itt már nem vallották be, mennyire megérintette őket egy-egy jelenet. A mérőműszerek azonban elárulták őket...

(Kép: xmedia.ex.ac.uk)