Jump to content

7 párkapcsolati csapda és a mód, hogy elkerüljük őket

2014. 07. 04. 15:41

Egy párkapcsolatot minduntalan számtalan veszély fenyegeti, kezdve a rokonoktól az anyósokon át egészen az általában bűbájos, sokszor mégis égetnivaló kölkökig. Ám ezeken a külső tényezőkön kívül még rengeteg olyan dolog akad, ami a felszín alatt meghúzódva kikezdheti a viszonyunk békességét.

Lássuk, mik ezek, hogyan ismerhetjük fel őket, és főleg: mit tehetünk ellenük!

-Beszélgessünk 3D-ben!

Első pillantásra gyorsabbnak és praktikusabbnak tűnik egy rövid email, vagy SMS küldése, mint ha leülnénk a másikkal szemtől szembe egy alaposabb beszélgetésre. Az Oxford egyetem kutatói szerint azonban azok a párok, akik többet kommunikálnak egymással a digitális csatornákon keresztül, mint élőben, sokkal kevésbé elégedettek a kapcsolatukkal. Ennek az lehet a hátterében, hogy ezek a technikai eszközök megfosztják a társas érintkezést annak minden kedves intimitásától.

-Mint a moziban

Nagyon romantikus, amikor Ryan Gosling virágot visz a csajának, vagy George Clooney mélyen a szeretett nő szemébe néz, miközben sírig tartó hűséget és szerelmet fogad, de ne felejtsük el, mindez csak egy hollywoodi giccsparádé, a valóság ennél sokkal, de sokkal árnyaltabb. Kutatások bizonyítják ugyanis, hogy minél inkább hisz egy nő a romantikus filmeknek, annál inkább eltávolodik a valóságtól, egy fantáziavilágba burkolózik, és emiatt egyre kevésbé elégedett a párjával is. Ne felejtsük el, lehet, hogy a férjünk nem egy Csodálatos Pókember, de legalább nem ér véget két óra alatt...

-Szép álmokat, rózsás csókokat!

Talán triviális dolognak tűnhet, de a jó viszony érdekében (és természetesen az egészségünk miatt is), fontos, hogy rendesen kialudjuk magunkat. Ha fáradtak és nyűgösek vagyunk, sokkal hamarabb kezdeményezünk párunkkal is vitát mindenféle apró-cseprő dolog miatt.

-Apró figyelmességek

Nem kell hatalmas gyémántgyűrűvel, vagy drága luxusutazással kedveskednünk a másiknak, de fontos, hogy rendszeresen tegyünk felé apró gesztusokat, ami lehet egy csésze kávé, amit csak a párunknak főztünk, egy szál virág, vagy ha nyaggatás nélkül levisszük a szemetet. Egy 2011-es kutatás megállapította, hogy azok a szülők, akik így kényeztetik egymást, sokkal kevésbé valószínű, hogy elválnak, mint azok, akik nem.

-A vita fontossága

Nem azzal teszünk jót a kapcsolatunknak, ha elkerülünk minden vitát, hiszen ez egy idő után őszintétlenségbe fog fordulni. Egy-egy vitatkozás nem csak a a kapcsolatnak tesz jót , de még az egészségünknek is. Ám fontos, hogy a vita akkor és arról szóljon, ami éppen történt. Teljesen felesleges felhánytorgatni rég elmúlt sérelmeket.

-Válófélben lévő barátok

Számos kutatásból kiderül, hogy egy pár válása az egész környezetükre hatással van, a baráti társaságuktól egészen a munkahelyükig végigsöpör. Ilyenkor minden kapcsolat megrendül egy kicsit, ezért jobb, ha előre felkészülünk ezekre a veszélyekre.

-Bocsánat, bocsánat, nem látta a...?

Nem mindig elegendő, ha bocsánatot kérünk valamiért, a szavak önmagukban még nem oldanak meg semmit. Próbáljunk meg inkább kompomisszumot keresni a vitás helyzetekben.

(Yahoo Shine, kép: ivillage.ca)