Jump to content

A házasság egyenértékű a kimagasló fizetéssel?

2014. 06. 16. 11:11

Ami az általános közérzetünket és a boldogságunkat illeti, házasság legalább annyit nyom a latban, mint a magas fizetés –derült ki a legutóbbi kutatásokból.

Egy felmérés arra világított rá, hogy van egy érezhető különbség a tehetősebbek és a szegényebbek jókedélye között –kevésbé meglepő módon a gazdagabbak javára. Ami az eredményeket izgalmassá teszi az az, hogy ugyanekkora különbség érzékelhető a házasok és egyedülállók életvidámsága között –ez esetben pedig a kapcsolatban élők látják sokkal derűsebben a világot.

A kutatás az emberek bevételeit és költési szokásait hasolnlította össze azzal, hogy mennyire érzik boldognak, elégedettnek magukat az életükkel, illetve mennyire gyötrik őket különféle aggodalmak. Ebből kiderült, ahhoz, hogy valakit ugyanakkora elégedettséggel töltsön el a hó végi fizetése, mint a házas állapota, az átlagos keresetek alsó ötödéből a felső ötödébe kell tornásznia magát, ami lássuk be, igen nagy ugrás bárki számára is.

A tudósok úgy számolják, hogy a státuszemelkedéssel járó elégedettségérzet, amikor valaki átlagos keresőből kiemelkedően jó keresővé válik, az hasonlítható össze mértékében azzal, hogy megházasodik. Egy szimpla fizetésemelés, vagy bónusz azonban messze nem jár olyan fokú örömérzettel, mint amit az esküvői harangok zúgása okoz.

Igazán jó hír ez a mai törtető, karrierista világunkban, ahol sokan a munkahelyükön való szamárlétra megmászásában látják a boldogsághoz vezető utat. A kutatás eredményeiből viszont úgy tűnik, az örömérzet eléréséhez talán az iroda falain túlra kell vetnünk pillantásunk...

(Kép: 929thebull.com)