Jump to content

Miért lépnek félre a boldog házasok? -2.rész

2014. 04. 07. 08:48

Amerika szexuálterapeutájával folytatott beszélgetés arra a kérdésre keresi a választ, hogy miért lépnek félre magukat boldog házasságban tudó emberek is? Vajon a jövőben újraértékelődik a monogámia fogalma? Vajon lehet két, vagy három egymást követő házasságunk, de ugyan azzal a személlyel?

Perel szerint manapság sokkal több boldogságot várunk el a kapcsolatainktól. Mindenki azzal indokolja a viszonyát, hogy ’végre egy kicsit élni akar’. Ez nem a szexről szól, hanem hogy újra megtaláljuk azt, aki régen voltunk. A csalfa nők azzal érvelnek, hogy a szerelmi viszonyuk az egyetlen, ami csak és kizárólag őróluk szól, nem másokért kell tenniük valamit, nem másokról kell gondoskodniuk. Úgy érzik, ezt nehezen érhetik el, hiszen éjjel-nappal a gyerekeik körül kell foglalatoskodniuk, a párjuk sem kelti már fel bennük a vágyat. Így szép lassan elveszítik a kapcsolatukat erotikus énjükkel. Aztán véletlenül belefutnak valakibe, aki olyan érzéseket gyújt bennük, amit évek óta nem éreztek. Régen egy nő hatalmas kockázatot vállalt, ha viszonyt kezdett a házasságán kívül, de ma már más a helyzet.

Perel azt javasolja, nézzük meg a monogámiát más szemszögből. Véleménye szerint a ma emberei egy olyan generáció, aki hisz az önmegvalósításban és az elkötelezettségeben is. Ez a két egymásnak feszülő igény viszont újra fogja értelmezni a monogám házasságokat. Most ez még ugyan elképzelhetetlennek tűnik, de ugyanígy elképzelhetetlen volt pár évtizede a házasság előtti szex is.

A sarkalatos pont az, mennyire vagyunk képesek önmagunk lenni a másik társaságában, vagy hogy mennyit adunk fel magunból azért, hogy együtt legyünk. A mai fiatalok sokat dolgoztak azért, hogy kialakítsák önmagukat, és ezt nem akarják elveszíteni egy kapcsolaton belül. Számukra az lesz a nehéz kihívás, hogy tudják magukhoz közelengedni a másikat, hogy képesek legyenek vele együtt valamit felépíteni.

Perel azt állítja, manapság a legtöbb embernek, két-három házassága van. Ez nem feltétlenül jelent viszont válást, hiszen lehet az ’új házasság’ ugyan azzal az emberrel is, csak egy új formában. Időnként a kapcsolat újraértékelődik, átrendeződik a házasságuk struktúrája, ami részben tudatos döntés, részben önmagától alakul így.

A viszonyok, félrelépések gyakran figyelmeztető jelek arra, hogy a kapcsolat struktúráján változtatni kell. Hogy valami elkezdett rothadni, és ezért újra kell értékelni és rendezni a dolgokat. Lehet, hogy ez a házasságuk a megcsalással véget ért, de együtt, közösen létre tudnak hozni a párjukkal egy újat.

(Az eredeti interjú a Slate magazinban olvasható.)

(Kép: diyhealth.com)