Jump to content

Kiváltható-e a kutyasétáltatás szexszel? (Vagy fordítva...?)

2014. 03. 11. 11:50

Egy friss felmérés szerint kevesebbet szexelünk, mint húsz éve. Az akkori hat és feles átlaghoz képest a mai párok már csak havi ötször bújnak össze. Pedig több kutatás is azt bizonyítja, hogy a rendszeres nemi élet rendkívül fontos szerepet játszik mind testi, mind lelki egészségünk szempontjából.

A Nottinghami egyetem 840 férfi bevonásával végzett felmérésében azt találta, hogy azoknál, akik havonta legalább tízszer elélveznek, jelentősen csökken a prosztatarák kockázata. Mindazonáltal fontos megjegyezni, hogy jóból is megárthat a sok. Egy ugyanitt elvégzett 2009-es vizsgálat szerint azoknál a férfiaknál, akik havonta húsznál többször szexeltek a huszas-harmincas éveik idején, a rák kockázata nőtt.

Testmozgást szempontjából sem elhanyagolható a rendszeres házasélet. Egy 25 párt vizsgáló kanadai kutatás szerint hat és fél óra szexuális aktivitás több kalóriát éget el, mint ugyanennyi idő a futópadon. Egy átlagosan 25 perces ’menet’ egyenértékű 20 perc hegymenettel, 40 perc jógával, 33 perc golfozással, vagy 19 perc evezéssel. A szex, más sportokhoz hasonlóan, megdolgoztatja a szívet és a tüdőt, stressz-levezető hormonokat szabadít fel, és feszesíti az alhasi izmokat.

A Brit Szív Alapítvány szerint napi 30 perc szex ugyanolyan jótékony hatással bír szervezetünkre, mint a kutyasétáltatás, ami információ gondolom sokak számára dilemmát okoz, melyiket is válasszák a kettő közül.

A Maryland Egyetem tudósai állatkísérletükben megállapították, hogy a középkorú patkányoknál párzás után több agysejt termelődött, különösen a hippocampus területén, mely felelős az új emlékek kialakításáért. A rendszeres házasélet tehát az idős kori agyi funkciók romlását is csökkentheti, bár hogy ez mennyire bizonyul hosszú távúnak, arra nincs bizonyíték.

Egy másik kutatás szerint a keveset szexelő nők könnyebben depresszióba esnek, míg rendszeres nemi életet élő nőknél ez a kockázat csökken, mivel a vagina felszívja azokat a spermában lévő hormonokat, melyek a hangulat-javító hatással bírnak. Egy 83 nőt bevonó vizsgálat pedig azt találta, hogy az orgazmus az esetek felében a migrénes fejfájás tüneteit is enyhítette.

A szex stressz-levezetésként is szolgálhat, a havonta legalább kétszer szerelmeskedő alanyok jobban tűrik a nagyobb feszültséggel járó helyzeteket. Mindezek ellenére a kutatók arra hívják fel a figyelmet, hogy a rendszeres nemi élet nem helyettesítheti a testmozgást.

(Kép: mirror)