Jump to content

Maradjon a bőröd télen is egészséges és puha

2017. 11. 29. 17:00

Legyen bármilyen évszak is, ha egészségünkre odafigyelünk, akkor az a bőrünkön is meglátszik. Nyáron a naptól, leégéstől kell védeni az bőrünket, télen pedig egészen más törődést igényel.

Érkezik a hideg, ami a tél teljesen természetes velejárója. Azonban a vastag, réteges öltözködés sem védi meg annyira a bőrünket, hogy ne kellene odafigyelni arra. Az arcunkat és kezünket ilyenkor különösen védeni szükséges. Akik alapjában véve is száraz bőrűek, azok számára még különösebben fontos a téli bőrápolás.

Megvan a maga szépsége a télnek. A friss, olykor metsző hideg, a napfény hiánya szárítja a bőrünket, amelytől fénytelenné, töredezetté, sápadttá teheti arcunkat és az ajkainkat. Nemcsak látványnak nem tetszetős, de még kellemetlen, sőt fájdalmas lehet.

Nem az évszakok fognak hozzánk igazodni, hanem fordítva van, nekünk kell az évszakok hatásaihoz mérten ápolni bőrünket. Télen azonban nehezebb a dolgunk, ugyanis kint mínusz fok fogad, amely kiszárítja, kipirosítja a bőrt, majd ha a fűtött helyiségekbe húzódunk meg, akkor a magunkra öltött több réteg ruházattal a bőr szabad szellőzését gátoljuk meg, amely ugyancsak kiszárítja a bőrünket. Ennek köszönhetően viszketést, kipirosodást tapasztalhatunk.

A testápolók sokat segítenek, de ilyenkor érdemes átváltani a zsírosabb termékekre. Ha a hideg okozta kellemetlenségeket az egész testünkön tapasztaljuk, akkor már kimondottan a száraz bőrre készült testápolót használjuk. Ebben az időszakban muszáj odafigyelni a testre, ha nem akarjuk, hogy a viszketésből ne fájdalom legyen. Kiváló lehet a babaolaj is, amellyel fürdés vagy zuhanyzás után kell leápolni az egész testfelületet. Legyen táskánkban zsírosabb kézkrém is, áldásos lehet.

Habár télen ajánlottabb a zuhanyzást alkalmazni a kádban való pancsolás helyett, azért nem kell arról sem lemondani. Ha fürödni támad kedvünk, akkor szórjuk a vízbe fürdősót, amely kitágítja a pólusokat. A habfürdők némelyike nagyon szárítja a bőrt, úgyhogy azzal csak csínján bánjunk. Amennyiben természetes és kíméletesebb megoldást szeretnénk választani, akkor gyógynövényes fürdővízbe nyújtózzunk el, de az illóolajak használata is kiváló lehet. Egy szivacs segítségével szabadítsuk meg magunkat az elhalt hámsejtektől. Ha a zuhanyzást választjuk, akkor is ugyanígy érdemes eljárni, vagyis dörzsöljük át magunkat szivaccsal. Miután végeztünk a tisztálkodás bármelyik módjával, ápoljuk le krémmel vagy olajjal a bőrünket.

Az arcbőrünkre extra figyelmet kell szentelni télen. Csakis alkoholmentes arclemosót használjunk. Hetente nem árt gyógynövénnyel gőzölni, mert a krémek is gyorsabban beszívódnak a pólusokba ezáltal és az elhalt hámsejtektől is megszabadul a bőr. Ebben az időszakban naponta kétszer is bekenhetjük arcunkat, ajkainkat pedig akár óránként. Fontos, hogy sose azelőtt kenjük fel arckrémet, mielőtt kilépünk a hidegbe, mert csak tovább szárítjuk az arcbőrünket. Legalább húsz perccel korábban tegyük azt meg, hiszen annyi idő szükséges a krém beszívódásához.

Egyáltalán nem mindegy, hogy mit kenünk a bőrünkre, de nem is a legtöbb, amit a bőrünkért tehetünk. Ahhoz szükséges a megfelelő folyadékfogyasztás és természetesen az egészséges táplálkozás is.

(Forrás: marmalade.hu | agelesssplendor.com, carolaucourant.com, huffingtonpost.com/képek)