Jump to content

Fogpótlásra ítélve

2017. 11. 24. 17:00

Ha felnőtteket kérdeznénk meg arról, hogy mi lenne a kívánságuk karácsonyra, bizony sokan mondanák azt, hogy egy új fogsort szeretnének maguknak. Fogaink elvesztése nagyon zavaró tud lenni, és pótlása nagy összegeket emészthet fel.

Nem megfelelő szájhigiénia, baleset, fogínybetegség, genetikai adottság miatt is elveszítheti az ember a fogait. Bármilyen ok is vezet a fogak vesztéséhez, az komoly terhet róhat ránk. Az esztétikailag kifogásolható fogsor nyomot hagyhat a lélekben is, de a pénztárcában még inkább. A fogak pótlása időben és pénzben is kiadással járhat, ráadásul a kivehető protézistől a legtöbben irtóznak, a hidak lehetnek kényelmetlenek és még esztétikailag sem a legjobbak. A legtöbben már elavultnak tartják a kivehető pótlást, ezért abban sokan nem is nagyon gondolkodnak. A fix megoldás egyik verziója azonban azzal jár, hogy a fogpótlás környékén lévő egészséges fogakhoz is hozzá kell nyúlni. Ez azt jelenti, hogy az orvos olyan fogakból is kénytelen csonkot készíteni, amelyek teljesen egészségesek, azonban a hidat azokra építi rá. Ahol nincs fog, de a híd rákerül, azzal a veszéllyel is járhat, hogy nem lehet megfelelően tisztítani. Ha valakinek már nagyon sok foga hiányzik, akkor a fix fogpótlást csak az implantátumok beültetése jelentheti. Vagy mégiscsak részleges vagy teljes kivehető pótlásban kell gondolkodni.

Minden területen fejlődik a technika és a módszerek, így a fogászatban is. Ma már lehetőség van arra, hogy fogászati implantátummal valósuljon meg az eredeti fogak pótlása. Az eredeti csontfogakhoz nagyon hasonlító fogimplantátumokkal majdcsak az a kinézet adható vissza, amivel korábban rendelkezett a beteg, ráadásul sokkal kényelmesebb és stabilabb is. A fogbeültetésen átesett páciensek elmondása alapján, javult az életminőségük.

 

Habár fogbeültetésnek is nevezik, de nem fogat, hanem műgyökeret ültetnek be ínybe. A titánból készült műfoggyökér helyettesíti az igazi foggyökeret, amelyet az emberi szervezet teljes mértékig befogad. A beültetett műfoggyökér nem károsítja a szervezetet. A fogászati implantátumok beültetése olyan rágóképességet biztosítanak, mint a valódi fogak. A minél nagyobb megterhelésnek ellenálló implantátumokat egyénhez, eredeti fogakhoz mérten alakítják ki. Ennek a beavatkozásnak az a lényege, hogy az implantátumokkal biztosítsák a megfelelő esztétikán túl a stabilitást, terhelhetőséget, és a páciens úgy érezze, mintha a saját fogai lennének a beültetett implantátumok.

Akik számára a fix vagy a kivehető pótlás nem megfelelő, azok vehetik igénybe az implantátumok beültetését, amelyről tudni érdemes, hogy nem olcsó mulatság. A páciens beleegyezésével, a röntgenfelvétel kiértékelésével, az esetleges alapbetegségek figyelembevételével kezdik meg a beültetést, amely pénzben és időben is sok lehet. A fogbeültetés helyi érzéstelenítéssel történik, így nagyjából annyit érez a beteg, mint fogtömés során, viszont az implantátumok beültetésének műveletei között hónapok telhetnek el. Ha a műfoggyökeret beültették, akkor időt hagynak arra, hogy a csontsejtek teljesen körbefogják, majd egy újabb beavatkozással a nyálkahártyát formázzák meg csavarok segítségéve és végül beültetik a műcsonkokat.

Mint minden beavatkozásnál, az implantátumok behelyezésénél is lehetnek szövődmények, azonban ez nagyon ritka. Kilökődés veszélye, allergiás tünetek alig jelentkeznek. A beültetések utáni fájdalom, duzzanat jelentkezhet, de néhány napon belül azok mérséklődnek.

(Forrás: marmalade.hu | drwalidzalaket.com, vccid.com, gfycat.com/képek)