Jump to content

Anyagcsere turbózása, indul!

2017. 11. 20. 17:00

Anyagcsere, salakanyag kiválasztása - szoktunk találkozni ezekkel a fogalmakkal, ha diétára, fogyásra törekszünk. Sokan azt gondolják, hogy a kettő ugyanazt jelenti, csak más szóval kifejezve. Van összefüggés, de közvetlen kapcsolat egyáltalán nincs.

Testünk egészséges működtetéséhez energiára van szükség. Az energia bevitelt a táplálkozás jelenti. Ha pedig a jóléti világban elengedjük magunkat és többet viszünk be szervezetünkbe, mint amit felhasználunk, akkor elhízunk. Ezt pedig nem akarjuk, ezért igyekszünk helyrehozni azt, amit elrontottunk. Az étkezés során elfogyasztott táplálék adja a testünk építőelemeinek és a szervezetünk működéséhez kellő energiát, hiszen mindenhez az szükséges. Még az alvás is energiába kerül. Ezt az energiafelhasználás összefüggésbe hozható az anyagcserével, de az anyagcsere sok más folyamatra is használatos.

Míg a salakanyag kiválasztásának folyamata nem okoz hízást, addig a lassabb anyagcsere már okolható azért. Van egy jó hírünk, ugyanis, még aki nagyon elhízott, vagy kevésbé egészséges ember, annak számára is gyorsítható az anyagcseréje, amely által fogyást is elérhet.

Az őszi, téli időszak más. Nemcsak azért, mert hideg van és rövidebbek a nappalok, hanem mert táplálékunk összetétele is megváltozik. Szervezetünk alkalmazkodik a külső körülményekhez. A nyári pezsgés után csendesebb, bekuckózósabb időszak következik, és még ehhez igazodik az anyagcserénk is, lelassul. Ilyenkor amúgy is hajlamosabbak vagyunk jókat enni, kevesebbet mozogni, ezáltal hízni is, de az ünnepi alkalmak ezt csak megtetézik.

Márpedig, ha nem akarunk tavasszal elhízással szembesülni, és nem szeretnénk, hogy a nyári szezonra nagyon nagy erőfeszítést kelljen végrehajtani, hogy fürdőruhában kinézzünk valahogy, akkor szükség van anyagcsere fokozásra már most.

Szerencsések vagyunk ez ügyben, mert több lehetőségünk van, és nem is kell ehhez olyan sok, azonban át kell variálni a megszokott életünket.

Az első fontos lépés, hogy az étkezéseinket ne három alkalommal ejtsük meg. Együnk többször, de kis mennyiséget. Emellé természetesen bő folyadékbevitel kell. Márpedig télen hajlamosabbak vagyunk keveset inni. Az anyagcsere gyorsítása érdekében hozzá kell szervezetünket szokatni a legalább másfél liternyi folyadékhoz. A ló túlsó oldalára sem szabad átesni. A testmozgás melletti két liter folyadék bőven elegendő, a nagyobb vízfogyasztás akár veszélyes is lehet, akárcsak a kiszáradás.

Természetesen lényeges az is, hogy milyen ételt fogyasztunk el. Fontos a rostokban gazdag táplálkozás, azonban ha nincs meg a megfelelő folyadékbevitel, kellemetlen székrekedéssel találhatjuk szembe magunkat. Vannak azonban zsírégető ételek, úgymint a fűszerek, amelyek szinte semmi energiával nem rendelkeznek, azonban hatásukra fokozódhat a test hőtermelése és így kifejtik zsírégető hatásukat.

Ha már a mozgásról van szó, be kell iktatni rendszeres mozgást, amely lehet célzott súlyzós edzés, de egy könnyed séta is jót tehet. Napi 10-05 perces mozgás sokat javíthat a közérzetünkön és az anyagcserénkben is.

(Forrás: marmalade.hu | livescience.com, earlytorise.com, metabolicdietbook.com/képek)