Jump to content

Séta „botok” segítségével? Próbáld ki a nordic walkingot!

2017. 10. 18. 12:23

Ez a mozgásforma egyre népszerűbb a fiatalok és idősek körében egyaránt. Az erőteljes séta a természetben,  csodákat művel az egészséggel és energiaszintünket is felturbózza.

Mi az a nordic walking?

A nordic walking – magyarul északi séta vagy síjárás – tulajdonképpen botokkal végzett gyaloglás, különleges gyaloglótechnika, amit a finn sífutók fejlesztettek ki, hogy nyáron is formában maradjanak. Viccesen azt szokták mondani, z a feledékenyek sportja, mert pont olyan, mintha a sífutók otthon felejtették volna a léceiket. Bár vannak, akik megkérdőjelezik az eredményességét, mégis a nordic walking az egyik legjobb módszer az állóképesség növelésére.

Miért jó?
Kész főnyeremény a testnek és a léleknek, illetve az idősebb korosztálynak is! A nordic walking az izmok 90 százalékát átmozgatja, a sima gyalogláshoz képest pedig 20 százalékkal több kalóriát éget el. Mindezt úgy, hogy közben a botok kímélik a térd-és csípőízületeket. A bothasználat jót tesz mindenkinek, aki váll- és hátfájással küszködik. Sőt a síjárás javítja az egyensúlyérzéket, növeli a koncentrációt és a szellemi frissességet is. A szabadban végzett mozgás pedig feltölt, kiegyensúlyozottabbá tesz, és nem utolsósorban szinte ingyen van!

Hogyan érdemes elkezdeni?

A nordic walking első ránézésre nem tűnik túl bonyolult, kifinomult mozgásformának. Persze nem is az, de ha élvezni akarjuk a sportág pozitív hatásait, akkor fontos, hogy a helyes technikával gyalogoljunk. Ezt pedig csak képzett edzőtől sajátíthatjuk el. Ez különösen a kevésbé sportos, túlsúllyal vagy ízületi problémákkal küzdő embereknek fontos. Az edző ugyanis segít a megfelelő bot kiválasztásában és az esetleg fájdalmat okozó mozdulatok kiszűrésében.

Mit tud a jó bot?

Ha eddig különböző kifogásokra hivatkozva mentette fel magát a sport alól, akkor a síjárással komoly bajban lesz. Ez az a sport, ami tényleg mindenkinek ajánlott: kicsiknek, idősebbeknek, fájós derekúaknak vagy kismamáknak egyaránt. Ráadásul a nordic walking tényleg pénztárcabarát, az elhatározáson kívül csak egy jó botra van szüksége. A botról is elég annyit tudnia, hogy akkor jó, ha a használatakor a felső és az alsó kar 90 fokos vagy ennél kisebb szöget zár be.

(Forrás: marmalade.hu, hirado.hu l Kép: pixabay.com)