Jump to content

A zuhanyzás típusa közül te melyiket vallod?

2017. 09. 29. 17:00

A magára adó ember alapelve a rendszeres tisztálkodás. Mindenki maga dönti el, hogy van-e ideje a kádban megáztatni magát, vagy a gyorsabb zuhanyzást választja. Még a zuhanyzás is lehet más, mert különböző időszakokban tehetjük meg.

Nagyon sokan vannak azon az állásponton, hogy inkább a zuhany alá állnak be, mint fürödnek, mert ezzel is időt valamint vizet is spórolnak. Néha azért jó érzés befeküdni a kellemesen meleg fürdővízbe, főleg egy átfagyott, fárasztó nap után. Azonban nem mindenki este vesz zuhanyt sem. Van, aki a fáradtságra hivatkozva úgy, ahogy van, ruhástól beesik az ágyba, és majd csak másnap reggel szán időt arra, hogy tisztálkodjon.

Ismersz te is magad körül olyan személyt, akinél ez általános állapot? Esetleg még akkor is csak reggel vesz zuhanyt, ha esete is nyugodtan lenne rá lehetősége? A zuhanyzók több táborra oszthatók. Azokra, akik reggel vesznek frissítő zuhanyt. Azokra, akik este, és vannak, akik reggel és este is. De melyik a legjobb?

Kár ítélkezni bárki felett is, ugyanis mindenbe bele lehet kötni. Aki csak reggel zuhanyozik azért, hogy felfrissítse a kellemes hőmérsékletű vízsugár, az is elfogadható válasz, habár más érv emellett nem is szól. Hacsaknem a reggeli zuhany az egyetlen egész nap. Azért abba érdemes belegondolni, hogy aki csak reggel fürdik zuhany alatt, az az egész napos, bőrén felgyülemlett koszt a tiszta ágyneműbe viszi. Az pedig megint csak kérdéses, hogy mennyire tiszta az ilyen ágynemű, és még inkább kérdéses, hogy azt milyen időközönként cseréli valaki.

Éppen ezt akarják elkerülni azok, akik este vesznek egy tisztító, lazító zuhanyt. Ilyenkor nemcsak a piszok eltávolítása játszhat kulcsszerepet. A zuhany alatt állva ugyanis lényeges a tisztálkodás, a komfortérzet megteremtése, de sokunk ilyenkor gondolja át, hogy mi történt aznap. Elmélkedünk az élet nagy kérdéseiről, feledjük a bajunkat, megoldásokat keresünk a gondjainkra, és nagyon sokunk dalra is fakad zuhanyzás közben. A higiénián túl tehát pszichológiai tulajdonságokkal is bír az esti zuhany.

Aztán vannak azok, akik reggelente felpörgetik magukat a zuhany alatt. A tisztaság, üdeség kellemes érzése már jó útra terelheti az aznapot, az esti zuhanyzás pedig lenyugtatja őket.

Mindegyik zuhanyzási formának megvan a maga előnye, és figyelembe kell venni az egyén személyiségét, igényét, bőrtípusát, és olykor még a helyzet is alakítja azt, hogy mikor zuhanyozunk.

Aki azt gondolja, hogy a legjobb, ha reggel és este is lezuhanyozik, mert akkor kikerüli a reggeli-esti zuhany mizériát, az téved. Ugyanis ez már túl sok a bőrnek. Aki nehezebben alszik el esténként, érdemesebb este zuhanyoznia, míg a kreatív munkakörben dolgozókra jótékonyan hat a reggeli vízsugár. Aki pedig még környezettudatos is kíván lenni, az a folyóügyeit is elvégezheti zuhanyzás közben, így kímélve a környezetet. A vécéből és a fürdőszobából lefolyó víz is egy helyre tart, vagyis spórol, természetet is véd tisztálkodás közben.

(Forrás: marmalade.hu | homedepot.com, oogeewoogee.com, giphy.com/képek)