Jump to content

Túlsúlytól szenvedsz? Nézzük, mi állhat a hátterében!

2017. 09. 22. 13:33

Az egészségi kockázatok már viszonylag kisebb mértékű testsúlygyarapodásnál is megmutatkozhatnak. Az elhízás okozta problémák megakadályozhatóak lennének némi odafigyeléssel és mozgásban gazsag, egészséges életmóddal. Az elhízásnak több oka is lehet, nem kell minden esetben a túlzott ételfogyasztásra gondolni.

A rendszertelen és nagyobb mennyiségű ételfogyasztás miatti elhízás 

a leggyakoribb formája a túlsúlynak. Ha a testünk egy bizonyos részén, pl. a felsőtesten egyformán rakódtak le a zsírpárnák, az annak a jele, hogy túl sok cukrot és szénhidrátot fogyasztunk.Ha ez a fajta elhízás áll fent, akkor ezellen könnyen tehet, minden étkezés előtt célszerű meginni fél liter vizet, ez eltelíti a hasunkat és ezáltal kevesebb ételt juttatunk szervezetünkbe. Hatékony módszer, ha megpróbálod elkerülni a cukrot, ha eddig a napi kávé és tea adagot jól megcukrozva ittad, fokozatosan hagyd el belőle a cukrot. Fokozatosan csökkentsük a napi elfogyasztott étel mennyiségét, és igyekezzünk odafigyelni a minőségi étkezésre. Próbáld meg a napi mozgást beiktatni mindennapjaidba, ugyanis napi fél óra aktív mozgás garantáltan jót fog tenni.

Glutén miatti elhízás

Ha a csípőtájékod a problémás testrészed, akkor valószínűleg a hormonális egyensúlyod bomlott fel, esetleg a menopauza lehet az oka. Ahhoz,hogy ezt az állapotot megelőzzük kerüljük a dohányzást, és az alkoholfogyasztást. Ha az ember ülő munkát végez, hajlamosabbá válik a hízásra, az efféle munkavégzés esetén, gyakori, hogy a derék és csípő tájékán megjelennek idővel a zsírpárnák. Fontos, hogy kezdjünk el mozogni, diétával, megfelelő étkezéssel és mozgással újra be kell indítanunk az anyagcserénket.

Stressz miatti elhízásnak

A stressz kétféleképpen is hatással lehet a szervezetünkre, az állandó szorongás, frusztráció, idegeskedés, a mindennapi stressz vagy fogyaszt vagy hízlal. Utóbbi esetén az ember megnyugvásért az étkezésbe menekül. A sok édesség a rendszertelen étkezés mind hatással van a testünkre. Az étkezéssel történő boldogsághormon aktiválás, hosszú távon nem célravezető. Keressünk egyéb elfoglaltságot,ami kihúz minket a stresszes állapotból, az esetleges depresszióból. Meditáljunk, relaxáljunk, sportoljunk, ha belső harmóniánk helyreáll a fogyás is beindul.

Tétlenség miatti hízás

Ha korábban sportoltál, edzettél, odafigyeltél az életmódodra, esetleg olyan munkát végeztél, hogy nem volt időd hosszabb ideig egy helyben ülni, mára azonban ezeknek már csak az emléke van meg, könnyen előfordulhat, hogy jelentősebb hízásnak indult a tested. Ha mozgásszegény életmódot folytatunk, egész nap csak egy helyben ülönk, csak úgy rakódik ránk a zsírréteg. Azok, akik ülő munkát végeznek gyakran nassolnak, illetve előfordul, hogy az ebédet is csak gyorsan a monitor előtt eszik meg. Esetleg egész nap nem jellemző,hogy ennének, majd hazaérve, mindent felfalnak, ami a kezük ügyébe akad. Ez a legrosszabb módszer, ugyanis 3x olyan intenzíven rakódik fel a zsír, ha az egész napos kopalás után késő délután, este eszünk sokat és nehezet. Ilyenkor oda kell figyelni, hogy kenyér, liszt, tészta és egyéb hízlaló étel helyére szorítsunk be több zöldséget és gyümölcsöt.

Aterogén metabolikus elhízás

Aki ebbe a típusba tartozik, az főként a hasára hízik, valamint az intenzív hízás következtében légzésproblémái is jelentkezhetnek. Kerülni kell az alkoholfogyasztást, csökkenteni kell a húsfogyasztást, növelni a zöldség és gyümölcs fogyasztást, valamint a heti 3-4 alkalmas mozgásra is nagy hangsúlyt kell fektetni.

Vénás elhízás

Sokan gondolják úgy, hogy ez az elhízás genetikusan örökölhető, azonban a combok és fenék körül lerakódott zsírréteg nem ezért alakult ki. A vénás keringés problémája miatt dagadnak meg a végtagok, azok a nők, akik ettől a fajta elhízástól szenvednek, gyakran tapasztalnak lábdagadást, ami csak rosszabbodhat a terhesség ideje alatt. Legjobb módszer a vénás keringés miatti problémák kiküszönölésének,ha rendszeresen mozgunk, futunk, lépcsőzünk, és nem hagyjuk romlani az állapotot.

(Forrás: marmalade.hu l Kép: pixabay.com)