Jump to content

Még több ok, hogy paradicsomot együnk

2017. 08. 27. 17:00

A paradicsomot szeretjük ételeinkben, nyersen, italként, mindenhogy. Az egész testünkre jó hatással van. Tudjuk, hogy egészséges, de talán azt nem is tudjuk, hogy igazából mire hat igazán. Tudod, hogy miért egészséges?

Mert nem csak tápanyagban gazdag, de likopinban is. A likopin egy olyan karotinszármazék, amely a paradicsom piros színét adja. Egy olyan vegyület van szó, amely hő hatására (főzés) sem oldódik fel. Más konyhakerti növényben és gyümölcsben is megtalálható, ám a legnagyobb mértékben a paradicsom tartalmazza. A likopin lelassítja a szervezetben zajló oxidációs folyamatokat, amelyek hatással vannak a daganatok kialakulására és az érelmeszesedésre is. Védi a szervezetünket a szív- és érrendszeri betegségektől, de egyensúlyt teremt a sejtosztódásban és általa erősebbé válik az immunrendszer is. Érdemes tudni, hogy a kertben termesztett, napfény által érlelt paradicsom likopin tartalma sokkal magasabb, mint a mesterséges körülmények között termesztett paradicsomban. A likopin a sejteket fiatalítja, megvédi és erősíti is, így a plusz egy ok, hogy paradicsomot fogyasszunk. Akinek szervezetében több a likopin, annak a ráncainak száma is kevesebb.

A burgonyafélék családjába tartozó növény a XVI. században került Európába. Magas C-vitamin tartalma miatt is szeretjük, de a hagyományos magyar konyha egyik alapkellékét is jelenti. A paradicsommal nemcsak C-vitaminhoz és likopinhoz juttatjuk a szervezetünket, de úgy tűnik, hogy a tomatidin (a tomatin származéka) nevezetű alkaloida is ígéretesnek tűnik. Állatokkal végzett kísérlet során kiderült, hogy a vér koleszterinszintjét hatékonyan csökkentette, így akár az emberek számára is használható lesz. A tomatidin jótékonyan hat az izomsejtek fehérjeszintézisére, éppen úgy, mint az alma héjában található urzolsav is.

Nagyon szeretjük a paradicsomot, és ételeink egyik alapanyagát is képezi leggyakrabban, de felvetődik a kérdés: nyersen a legegészségesebb, vagy feldolgozott állapotában is? Ha azt gondoltad volna, hogy csakis nyersen a legjobb, akkor nem feltétlenül igaz. Ha paradicsompüré formájában visszük be a szervezetünkbe a paradicsomot, akkor sokkal gyorsabban szívódik fel és hatékonyabban is fejti ki kedvező hatását. És mi a helyzet a likopint tartalmazó tablettákkal? A vérnyomáscsökkentésben a tabletta tűnt sokkal hatékonyabbnak, míg a zsíranyagcserét a nyersen fogyasztott paradicsom befolyásolja kedvezőbben.

Nincs még egyértelmű összefüggés és bizonyíték a paradicsom és a rákos megbetegedések csökkenése között, de annyit már biztosra tudnak a szakemberek, hogy azok, akik rendszeresen és több paradicsomot fogyasztanak, ritkábban alakul ki náluk daganatos és rákos megbetegedés.
Egy féktelen buli utáni másnap is jusson eszünkbe a paradicsom. A paradicsomból készült ital a másnaposság egyik hatásos ellenszere, ugyanis tisztítja a májat és a vért is.

Külsőnk és belsőnk érdekében is fogyassz egészséggel minél több paradicsomot.

(Forrás: marmalade.hu | blogspot.com, yardday.com, safebee.com/képek)