Jump to content

A pikkelysömör, csúnya, de nem fertőz

2017. 08. 17. 19:00

Talán már mindenki hallott a pikkelysömörről, amellyel az ebben szenvedőnek együtt kell élnie az egyes testrészeket, vagy akár a teljes testfelületet érintő bőrbetegséggel. A végleges gyógyulásra még nincs hatékony csodaszer, de van néhány terápia, amellyel élhetővé lehet tenni a betegek állapotát.

A pikkelysömör olyan krónikus bőrbetegség, amely a bőr szarutermelő sejtjeinek túlműködését jelenti. A pikkelysömörös bőr lényegében elszarusodik. Érintett lehet nő és férfi egyaránt, már egészen kiskorban is jelentkezhet, de idősebb korban is kialakulhat. A legjellemzőbb azonban, hogy 20 és 30 éves kor között jelennek meg a tünetek. Még nem teljesen egyértelmű a bőrbetegség kialakulásának oka, de a genetika és a külső környezeti hatások egyaránt befolyásolhatják. A bőrbetegségre jellemző, hogy újból és újból felüti a fejét, majd elmúlik. Általában fokozatosan súlyosbodik.

A genetikai hajlam a pikkelysömör esetében más és más környezeti tényezők esetén jelenik meg a betegeknél. Van, akinél egy lázas, beteg állapot kiváltja a bőrbetegséget, de kiválthatja gyógyszer, egyes tápanyagok és a stressz is.

Legtöbbször ott alakul ki pikkelysömör, amely testfelület valamilyen irritáló hatásnak van kitéve. A bőrfelületen jelentkező fehér pikkelyszerű bőrréteg keletkezik, amely hirtelen jelenik meg a kisebb felületen, majd lassan növekszik. A pikkelysömörös bőr nem mindig viszket. A pikkelysömör annyira jellegzetes bőrbetegség, amely minden orvosi diagnózis nélkül is megállapítható, de sajnos sokan nem tudják, hogy bármilyen csúnya és ijesztő az ilyen testű ember, nem fertőző betegségről van szó. Fontos erre felhívni a figyelmet, mert a társadalmi kirekesztettség sajnos a mai napig fennálló helyzet. A hámló plakkok valóban riasztóan nézhetnek ki, de gondoljunk csak bele abba, hogy aki ezzel a bőrbetegséggel küzd, nem kérte ezt. Kellemetlen, és sokan igyekeznek valamilyen megoldást találni bajukra. Habár végleges megoldás még nem létezik a teljes gyógyulásra, de vannak kezelések, amelyekkel javítható a beteg állapota, életminősége. Sokan hittek a sós víz erejében – ezért tudtak a sós tengervíz tartalmú termékek ennyire elterjedni –, de valójában maga a sós víz kevés a pikkelysömör gyógyulásához. A napfénnyel kombinálva azonban már hatékony kezelési formának bizonyul. Ha pedig a nap UV sugárzása ilyen hatékony a kellemetlen bőrbetegség kezelésében, akkor csak ki kell feküdni a napra és pörkölődni kell? Ez nem ilyen egyszerű, ugyanis nem mindegy, hogy mekkora UV dózishoz jut a szervezet. A fényvédelem nagyon fontos a pikkelysömör esetében, mert a túlzott napfény nehogy jót tenne a bőrnek, hanem még a tüneteket is felerősítheti.

A pikkelysömör kezelésében nagyon fontos a megfelelő étrend, de önmagában a diéta, az önsanyargatás, a finom falatok teljes megvonása biztosan nem tünteti el a foltokat. Habár alapjában véve az egészséges étrendhez hozzátartozik a finomított gabonából készült, valamint a mesterséges anyagokból készült ételek és a cukor mellőzése, ez még nem elég a gyógyuláshoz. A genetika ebbe beleszól.

Sokan észreveszik magukon, hogy a stressztől jelennek meg időszakosan a kellemetlen foltok, ezért érdemes sportolni, mert nemcsak a testünket tartjuk karban, de a pszichénket is. A sport alkalmas a stressz oldására is, amivel a pikkelysömörös állapot is javítható.

(Forrás: marmalade.hu | daavlin.com, healthline.com, medscape.com/képek)