Jump to content

Természetes szabadság, ilyen a meztelenkedés

2017. 08. 06. 19:00

Nyaralunk, strandolunk, pihenünk, és olyanra is szánunk most időt, amire év közben lehet, hogy nem tudunk. Ez így van rendjén. Nyár van, kánikula, ki kell használni az alkalmat. Aki csak teheti, igyekszik fürdőruhára vetkőzni, vagy inkább meztelenre?

Meztelen valóságunk az, amelyek valóban vagyunk. A ruházkodással óvjuk bőrünket a napfénytől, egyéb időszárási viszontagságoktól, sérülésektől, de már régóta jóval több annál, mint puszta védőburkolat. Divatból és szeméremből, társadalmi elvárásokat követve fedjük be testünket mindenféle anyaggal.

Vannak olyan családok, akik otthonukban szívesen öltözködnek lengébben akár a gyermekeik előtt is, hiszen teljesen természetes a meztelen test. Nyáron meg pláne igénye van arra az embernek, hogy bőrét ne fedje semmi, otthon pedig bárki megteheti azt attól függően, hogy ezt mennyire tolerálják a családtagok, mennyire szoktak hozzá a meztelenkedéshez. Lehetne most becsmérlő szavakat írni, de tényleg ez a természetes létünk. Mégsem teszik sokan, mert ez mindenkinek a maga döntése.

A természetet sokan szeretik, és akik igazán természethez közeli életmódot szeretnének élni legalább nyáron, azok felkereshetnek naturista strandokat. A külsőségek világában ez nagy merészség. Ott nincs más, mint ami megadatott számunkra. Vállalni kell a test minden szépségét és hibáját egyaránt. Vannak családok, társaságok, akik számára a nudizmus természetes, míg másoknak felháborító, és akár még el is távolodnak olyan barátoktól, ismerősöktől, akik a nudizmus mellett döntenek.

Ruha nélkül pedig felszabadító lenni. Még otthonunkban is lazább a meztelen lét, nemhogy a szabadban.

Évtizedekkel ezelőtt igazi lázadóknak számítottak azok, akik pucéran mutatkoztak meg egy arra hivatott strandon, ám néhány országban már akkor is lehetőség volt minden gátlás nélkül kempingezni annak, aki ezt vállalta. Mára már annyi minden megváltozott, hogy a pucérság, a félmezteleneség nem annyira veri ki a biztosítékot.

Hazánkban is van lehetőség pucérra vetkőzni és strandolni, mondjuk a balatonberényi strandon, vagy Délegyházán, esetleg Baján (a teljesség igénye nélkül).

Sokunk a naturistát egy kalap alá veszik a nudistával. A nudizmus azt jelenti, hogy időközönként meztelenre vetkőző emberek gyűlnek össze egy helyen, de ez csak alkalmanként fordul elő. A naturisták ezzel szemben hisznek egy életformában, amely azzal jár, hogy odafigyelnek a környezetükre, az állatvilágra, összhangban élnek a körülöttük lévő világgal. Sokszor vegetáriánusok is, egészségesen táplálkoznak, természetes anyagú ruhákkal fedik testüket.

Ha tehát nudzni támad kedved, akkor itthon is megteheted néhány helyen, de Horvátországban sok strandon le lehet dobni a textilt. Franciaország, Spanyolország, Olaszország és Ausztria egye helyein is szabad a teljes szabadság.

(Forrás: marmalade.hu | news.com.au, mentalfloss.com, 2oceansvibe.com/képek)