Jump to content

Számolj le a hajhullással!

2017. 08. 06. 18:00

Egyre több hajszállal találkozol a fésűdön, ruhádon, itt-ott a lakásban, ez bizony a hajhullás jele. A hajhullás nem csak a nőket, de a férfiakat is megviseli. Mit tehetünk ellene?

Minden második nő küzd a hajhullás problémájával, különösen 40 éves kor felett. Ennek hátterében állhat gyulladás, hormonális zavar, vitaminhiány, de a kellemetlen tünet oka lehet a túl stresszes életmód is.

Fontos a vitaminpótlás…

Ha a szervezet vitaminhiányban szenved, akkor a haj erőtlen lesz, és hullani kezd, az alábbi vitaminokat feltétlenül iktasd az étrendedbe!

A haj normális növekedéséhez elengedhetetlen a megfelelő mennyiségű A-vitamin. Ehhez hozzájuthatsz tej és tejtermékek, tengeri halak, tojássárgája, és narancssárga zöldségek, gyümölcsök gyakori fogyasztásával. A B-vitamin azért fontos, hogy táplálja a hajat, és serkentse a növekedését. Az élesztő gazdag forrása a B-vitamin-család szinte minden tagjának, ebben rejlik hatalmas hajregeneráló hatása. Ha azt szeretnéd, hogy újra dús és élettel teli legyen a hajad, mindenképpen egészítsd ki étrendedet sörélesztő tablettával! Továbbá tojás, különféle húsok, máj, hüvelyesek is rendszeresen kerüljenek a tányérodba. Az E-vitamin erős antioxidáns, vagyis segít közömbösíteni a károsító szabadgyököket. Rendszeres pótlása nélkülözhetetlen, ha irigylésre méltó hajkoronára vágysz. Kitűnő forrásai a hidegen sajtolt növényi olajok, magvak (napraforgó, mogyoró, mandula).

Gyógynövények is csodákra képesek…

A csalán igazi csodaszer. Amellett, hogy megakadályozza a hajhullást, a korpásodást is gátolja. Főzhetsz belőle teát, és használhatod hajöblítőnek. Íme, a recept,  5 liter vízhez adj körülbelül 4-5 marék csalánt. Melegítsd lassú tűzön forrásig, majd pár percig hagyd állni. Ezzel a főzettel öblítsd le mosás után a hajat. Próbáld ki a zsurló, a rozmaring, és a bojtorján csodálatos gyógyító erejét is.

Masszázzsal a hajhullás ellen?

A rendszeres masszázs, akár samponozás közben végzed, akár szárazon, serkenti a vérkeringést, így a tápanyagok jobban hasznosulnak. Még látványosabb eredményt érhetsz el, ha a serkentő masszázst kiegészíted valamilyen hajhullás elleni készítmény alkalmazásával.

Hidratálás nagyon fontos!

Te mennyit iszol naponta? Min. 2-2.5 liter víz elfogyasztása elengedhetetlen ahhoz, hogy hajad egészséges legyen. Kevés folyadékfogyasztás esetén jelentős mennyiségű hajszálnak inthetsz búcsút.

Hajnövesztés házilag…

Az alábbi főzet látványosan segít hajhullás esetén.

Hozzávalók:

  • 5 teáskanál nyírfalevél
  • 5 teáskanál csalánlevél
  • 5 teáskanál porított bojtorjángyökér
  • 2 teáskanál levendulavirág
  • 5 teáskanál fűzfakéreg
  • 5 teáskanál kamillavirág

Elkészítése:

A szárított gyógynövényeket keverd össze, és egy liter vízzel forrázd le, majd hagyd állni legalább 20 percet. Ezzel a főzettel masszírozd át a fejbőrt hajmosás után. Egy héten legalább kétszer használd. Kezdetben minden második mosásnál alkalmazd, alaposan masszírozd a fejbőrbe. Ha a hajhullás megáll, elég hetente egyszer használni a szert.

Ezeket kerüld…

A festés a haj nagy ellensége. Ha mindenképpen színes frizurát szeretnél, használj hennát! Kerüld a dauert, és csak a legszükségesebb esetekben vesd be a formázókat (lakkot, habot, waxot)!  A vasaló és a göndörítő ugyancsak ritkítja a hajat. Csökkentsd minimálisra a használatukat, mert ha megégeted, véglegesen károsodhatnak a hajhagymák. Ha vizes hajat vasalsz, különösen nagy kárt okozol.

(Forrás: marmalade.hu l Kép: pixabay.com)