Jump to content

Hajhullástól szenvedsz? Ezekkel a házi praktikákkal megszüntetheted a problémát!

2017. 06. 22. 13:00

Egyre több hajszál van a párnádon, a fésűdön? Esetleg azzal szembesülsz, hogy csomókban hullik a hajad? Vagy korábbi dús sörényed hirtelen megfogyatkozott? Ez a férfiaknak is komoly lelki problémát okoz, hát még a külsőségekre valamit is adó nőknek! Állítsd meg a hajhullást az alábbi házi praktikák segítségével!

Nem is gondolnád, hogy minden második nő küzd valamilyen hajhullási problémával, különösen 40 éves kor felett. Ennek hátterében állhat gyulladás, hormonális zavar, vitaminhiány, de a kellemetlen tünet oka lehet a túl stresszes életmód is. Ne a frizurádat változtasd meg, hogy eltüntesd a kínosnak vélt foltokat, hanem tegyél a hajhullás ellen!

Vitaminokkal a haj egészségéért és fényéért

Ha a szervezet vitaminhiányban szenved, akkor a haj erőtlen lesz, és hullani kezd. A haj normális növekedéséhez elengedhetetlen a megfelelő mennyiségű A-vitamin. Ehhez hozzájuthatsz tej és tejtermékek, tengeri halak, tojássárgája, és narancssárga zöldségek, gyümölcsök gyakori fogyasztásával. A B-vitamin azért fontos, hogy táplálja a hajat, és serkentse a növekedését. Az élesztő gazdag forrása a B-vitamin-család szinte minden tagjának, ebben rejlik hatalmas hajregeneráló hatása. Ha azt szeretnéd, hogy újra dús és élettel teli legyen a hajad, mindenképpen egészítsd ki étrendedet sörélesztő tablettával! Továbbá tojás, különféle húsok, máj, hüvelyesek is rendszeresen kerüljenek a tányérodba. Az E-vitamin erős antioxidáns, vagyis segít közömbösíteni a károsító szabadgyököket. Rendszeres pótlása nélkülözhetetlen, ha irigylésre méltó hajkoronára vágysz. Kitűnő forrásai a hidegen sajtolt növényi olajok, magvak (napraforgó, mogyoró, mandula).

A gyógynövények hatása a hajra...
A csalán igazi csodaszer. Amellett, hogy megakadályozza a hajhullást, a korpásodást is gátolja. Főzhetsz belőle teát, és használhatod hajöblítőnek. Íme, a recept: 5 liter vízhez adj körülbelül 4-5 marék csalánt. Melegítsd lassú tűzön forrásig, majd pár percig hagyd állni. Ezzel a főzettel öblítsd le mosás után a hajat. Próbáld ki a zsurló, a rozmaring, és a bojtorján csodálatos gyógyító erejét is.

A masszázs is remek választás...
A rendszeres masszázs, akár samponozás közben végzed, akár szárazon, serkenti a vérkeringést, így a tápanyagok jobban hasznosulnak. Még látványosabb eredményt érhetsz el, ha a serkentő masszázst kiegészíted valamilyen hajhullás elleni készítmény alkalmazásával.

Ne feledkezz el a vízről!
Te mennyit iszol naponta? Min. 2-2.5 liter víz elfogyasztása elengedhetetlen ahhoz, hogy hajad egészséges legyen. Kevés folyadékfogyasztás esetén jelentős mennyiségű hajszálnak inthetsz búcsút.

Hajnövesztés házilag
Az alábbi főzet látványosan segít hajhullás esetén.
Hozzávalók: 5 teáskanál nyírfalevél, 5 teáskanál csalánlevél, 5 teáskanál porított bojtorjángyökér, 2 teáskanál levendulavirág, 5 teáskanál fűzfakéreg, 5 teáskanál kamillavirág.
Elkészítése: A szárított gyógynövényeket keverd össze, és egy liter vízzel forrázd le, majd hagyd állni legalább 20 percet. Ezzel a főzettel masszírozd át a fejbőrt hajmosás után. Egy héten legalább kétszer használd. Kezdetben minden második mosásnál alkalmazd, alaposan masszírozd a fejbőrbe. Ha a hajhullás megáll, elég hetente egyszer használni a szert.

Mi állhat a hajhullás hátterében?
A festés a haj nagy ellensége. Ha mindenképpen színes frizurát szeretnél, használj hennát.
Kerüld a dauert, és csak a legszükségesebb esetekben vesd be a formázókat.
A vasaló és a göndörítő ugyancsak ritkítja a hajat. Csökkentsd minimálisra a használatukat, mert ha megégeted, véglegesen károsodhatnak a hajhagymák. Ha vizes hajat vasalsz, különösen nagy kárt okozol.

Az örökös stressz...
Túlságosan stresszes életet élsz? Sokszor gyötör fáradtság? Ne csodálkozz, ha a hajad is veszít rugalmasságából. Épp ezért mozogj, relaxálj naponta, és találj olyan elfoglaltságot, ami igazán ellazít és feltölt. Ha a fenti hajhullás elleni házi praktikákat kipróbálod, az eddig ritkuló, csomókban hulló hajad rövid időn belül csillogó, dús, hajkoronává válik. Biztos lehetsz abban, hogy ezt nem csak Te, de a környezeted is észre fogja venni.

 

(Forrás: marmalade.hu l Kép: pixabay.com)