Jump to content

Ne őszülj bele idő előtt!

2017. 06. 17. 17:00

Egyedi adottság, hogy ki milyen hajkoronát örököl, ugyanígy a genetika is befolyásolja azt, hogy ki mikor kezd őszülni, férfiaknál pedig még a kopaszodással is számolni kell. Kétségtelen, hogy a frász tör ránk, ha megtaláljuk az első ősz hajszálat.

Akár nagyon fiatalon szembesülhetünk azzal, hogy hajunk színe őszbe kezd hajlani. Az öröklött gének egyértelműen közrejátszanak ebben a természetes folyamatban, ám a stresszes életmód, a hangulat is lehet okozója az ősz szálak megjelenésének. Főleg a genetikára fogjuk azt, hogy őszülni kezdünk, ezért úgy vagyunk vele, hogy elindult egy visszafordíthatatlan folyamat. Kétségtelenül az öregedés útjára lépésként éljük meg, ha feltűnik egy ősz szál, és nem is gondoljuk, hogy a rendszeres hajfestés, vagy férfiak esetében a haj rövidre nyírásán bármilyen megoldás is lenne arra, hogy az őszülést kordában tartsuk. Nem is gondolnánk, hogy ebbe a folyamatba mennyire szerepet vállal az, hogy milyen ételeket fogyasztunk, milyen életmódot élünk.

Nemcsak az ősz szálak elkerülése érdekében kellene egészségesen étkezni, hanem testünk normális működéséhez is szükséges lenne, de tény, hogy ha hiányzik szervezetünkből a B12-vitamin, akkor felgyorsítjuk a folyamatot. Ez a vitamin felelős ugyanis a bőrünk és a hajunk egészségéért is. Ha a B12-vitamin hiánya mellett még a cinkben is hiányt szenved az emberi szervezet, akkor a férfiak esetében az őszülés mellé még a hajvesztés is társulhat. Zöldség és gyümölcs fogyasztásával kordában lehet tartani a vitaminokat, azonban a tojás, a különböző tejtermékek, a csirke és a marhahús is tartalmaz olyan vitaminokat, amelyekkel megelőzhető az őszülés elleni vitaminok jelenléte. Ha szigorú diétán van valaki, vagy vegetáriánus étrendre vált, akkor számos olyan tápanyagtól megvonja a szervezetét, amelyben a B12-vitamin jelen lenne. Esetükben fontos olyan multivitamin készítménnyel pótolni azeket a fontos anyagokat, amelyek szükségesek a szervezet és a haj egészségéhez is.

Egyre többen választunk olyan termékeket, amelyeket természetes alapanyagokból készülnek. Ráadásul egyre többen kevernek ki saját maguk, otthoni alapanyagból összeállított kenceficéket. Az őszülésre ugyanúgy készíthetünk tápláló pakolást. Szükséges lesz két evőkanálnyi olívaolajra és egy egész tojásra. A két alapanyag elegyét fel kell kenni a hajszálakra és a hajtőre is. Ez egy egész éjszakás művelet, így egy zuhanysapkával kell letakarni a fejünket. Bizony, így kell tölteni az egész éjszakát, majd reggel alaposan le kell mosni a hajunkat, hogy megszabadítsuk a pakolástól. Nemcsak az ősz hajszálak eltüntetését segíti a két természetes szer kombinációja, hanem az olaj ápolja, selymessé teszi azt.

A túlzott hajfestés, hajformázás biztosan nem tesz jót a hajunknak. Az ősz hajszálak szerkezete megváltozik, ezért ha állandó fizikai vagy vegyi károsodás éri, kezelhetetlenné válik. Igyekezzünk a hajápolást természetes anyagokkal megvalósítani. Készíteni lehet csalánlevélből, fekete szezámból öblítőt. Akik ilyen hatóanyagokkal is lemossák hajukat, megelőzhetik, hogy idő előtt őszüljenek.

(Forrás: marmalade.hu | prima.co.uk, goodbyegrey.org, dailymail.co.uk/képek)