Jump to content

Kirakatvilágban élünk

2017. 06. 11. 19:00

Mennyi ember és vállalkozás nyeresége rejlik abban, hogy nők és férfiak szeretnének sokkal, de sokkal jobban kinézni. Fodrász, kozmetika, pedikűr, manikűr, szolárium, sebészeti beavatkozás, ruha. Ezek mind teszik az embert. Vajon a valódi embert is?

A legtöbben aktív közösségi életet élünk az online világban is. Sajnos ott tartunk, hogy közülünk egyre többen csak a közösségi oldalakon élnek társadalmi életet. Azok a szerencsések közé tartoznak, akik az internettől még el tudnak szakadni. Ha más nem, legalább kis időre képesek minden technikai eszközt mellőzni ahhoz, hogy igazi társadalmi életet éljenek. Régebben ennek híján kellett kialakítani a fiataloknak a saját közegüket, társaságukat. Az iskolai banzájokon szövődtek javarészt a barátságok, kapcsolatok, szerelmek. Ma ez jóformán ismeretlen a most serdülő gyerekek életében, hiszen az ők kezeikből elmaradhatatlan a technika. Internet nélkül létezni nem tudnak. Az a világ, amelyben ők léteznek, a virtuális tér, nagyon csalóka. Azt az érzést kelti bennük, hogy tartoznak valahová, valakihez. Online világukban úgy érzik, hogy otthon vannak, magabiztosak, mert van, aki megérti őket.

A virtuális világ előtt, amikor még az emberek csakis hagyományos úton léteztek, ugyanúgy volt olyan, aki másnak mutatta magát, mint a valóság. Volt, aki nagyobbat mondott a kelleténél, de hamar kiütközött, hogy mi a valóság. Az internet azonban azt teszi lehetővé, hogy elmismásoljuk igazi lényünket, személyiségünket, hibáinkat, és csak a legszebbet, a legjobbat mutassuk magunkból és az életünkből a külvilág felé. Ha valami mégsem úgy tűnne első ránézésre, akkor vagy nem tesszük közzé, vagy javítunk, ha úgy nézzük, akkor torzítunk rajta azért, hogy jó színben tüntessük fel. Egy nagy pattanás ékteleníti az arcodat, pedig alapjában véve egy pompás kép készült rólad? Semmi gond, hiszen ott a Photoshop csodás varázsa, és volt pattanás, nincs pattanás. Kicsit érteni kell ugyan a technikához, de a cél érdekében mindent. Egy kis felesleg a csípőtájékon? Néhány kattintással slankítani lehet. Bármit előnyösen lehet mutatni. Ilyen értelemben nagyon sok a „tökéletes” ember tökéletes fotója, amelyet a közösségi oldalon rendre meg is mutatnak.

Az is elképesztő, hogy vannak olyanok, akik abból jövedelmet kovácsolnak, hogy fotókat osztanak meg magukról, vagy valami másról. Ha más érdeklődését is felkeltik, egyre több követőt vonzanak, és ebből származik a bevételük is. A legszomorúbb, hogy sokak számára ez a követendő példa. Ha pedig ezt a külseje miatt éri el valaki, hát az a legtrendibb. Ma ez fontos, sőt mi több, követendő. Csakhogy a szép külső olyan, mint egy édes bevonat. Lehet, hogy a belseje rossz, romlott, de a külső máz elfed sok mindent. Egy darabig.

Rajtunk van a sor, hogy eldöntsük, maradunk-e a való világban hibáktól hemzsegő, természetes lényként, vagy képviseljük a tartalmatlan, ámde igen dekoratív, és hibáktól mentes(ített) online világot?

(Forrás: marmalade.hu | huffingtonpost.com, yourtango.com, foxnews.com/képek)