Jump to content

A magyar nők szerint, a ruha teszi az embert

2017. 06. 09. 15:00

Felmérések szerint, a magyar hölgyek ragaszkodnak a dress code-hoz, és kínosan érinti őket, ha barátjuk, kollégájuk nem megfelelő öltözékben jelenik meg egy összejövetelen. A felmérés szerint , egy régiesen, szakadtan öltözött járókelő láttán minden második ember sajnálkozik, míg a feltűnően divatos megjelenés sokakból bosszankodást vált ki.

Nem a ruha teszi az embert, vagy mégis?

A magyar hölgyek szerint, a ruházat sokat elárul a viselőjéről – derült ki a Stilago nemzetközi divatwebáruház felméréséből. A több mint 5000 nő megkérdezésével zajló kutatás többek között arra kereste a választ, hogy milyen érzéseket vált ki egy jól öltözött, illetve egy szakadt ember látványa. A stílusos megjelenés mindössze a válaszadók egytizedét hagyja hidegen, a legtöbb nőt jó érzéssel tölti el, ugyanakkor 29 százalékukból vágyakozást, 16 százalékukból pedig kifejezetten bosszankodást vált ki. „Elsősorban az bántja a hölgyeket, hogy ők nem engedhetik meg maguknak, hogy drága ruhákat vásároljanak, a stílust pedig sokszor a márkával és a magas árral azonosítják”– mondta el Kovács Anikó, a Stilago magyarországi projektmenedzsere.

Sajnálni kellene azt, aki nem divatos?
A régiesen, szakadtan öltözött emberek mellett sem tudunk szó nélkül elmenni: mindössze a megkérdezettek egynegyedéből nem vált ki különösebb érzelmet egy rosszul öltözött járókelő látványa, ugyanakkor minden második válaszadó kifejezetten sajnálkozik ilyenkor. 
„Minden tizedik hölgy furcsállja, ha valaki szakadtabb ruhát visel, és tízből egy megkérdezett nem érti, miért nem öltözik fel kicsit jobban”.

Ragaszkodunk a dress code-hoz...

A magyar nők nem kedvelik, ha valaki nem az alkalomhoz illően öltözik fel. Egy üzleti találkozó alkalmával mindössze a megkérdezettek 14 százalékát nem zavarná egyáltalán, ha a kollégája nem odaillő öltözetben, például farmerben és sportcipőben jelenne meg, 41 százalékukat ez kifejezetten kínosan érintené.„A főnökükkel szemben is csak kicsit elnézőbbek a hölgyek: a megkérdezettek 20 százaléka nem foglalkozik egyáltalán azzal, hogy a főnöke miben jelenik meg egy munkamegbeszélésen, ugyanakkor 37 százalékukat zavarná a nem megfelelő ruházata
A barátokkal szemben sem vagyunk toleránsabbak, a megkérdezettek 13 százaléka kifejezetten kellemetlenül érezné magát mások előtt a barátja nem odaillő öltözéke miatt, további 27 százalék ezt diszkréten szóvá is tenné. A válaszadók mindössze 12 százalékát nem zavarná a dolog, 47 százalék ugyan meglepődne, de nem szólna miatta.

Hasonló a hasonlót vonzza...

Bár a megkérdezetteknek mindössze 17 százaléka számára fontos kifejezetten az, hogy a párjuk, illetve a barátaik is hozzájuk hasonló stílusú ruhákat viseljenek, további 45 százalék mondta, hogy társaságon belül jellemzően hasonlóan öltözködnek. A felmérés arra is választ keresett, hogy mások öltözködése hatással van-e ránk, „A válaszadók közel kétharmada szerint egy idő után a barátainkkal, munkatársainkkal összhangba kerül az öltözködési stílusunk. A legtöbben úgy gondolják, hogy ez kölcsönös, mindkét fél hat a másik stílusára”.

(Forrás: marmalade.hu l Kép: pixabay.com)