Jump to content

Támadás a szeplők ellen, vagy küzdelem értük?

2017. 04. 24. 19:00

Mindig az kellene, ami épp nincs. A göndör hajúak hajvasalót alkalmaznak hajuk kisimítására, az egyenes hajúak göndörítik. A szeplősök utálják pöttyeiket, akiknek nincs, egyedinek tartják a szeplőket.

A szeplők, hasonlóan az öregségi foltokhoz, testünk azon részein tűnik fel, amelyiket leginkább ér a napfény. Érintett tehát az arc, a nyak, a mellkas, a vállak és a kezek. Sokan nem szeretik magukon ezeket a foltokat és legszívesebben elrejtenék, vagy azon fáradoznak, hogy valamilyen úton megszabaduljanak foltjaiktól. A napfény hatására, az UV-sugárzásnak köszönhetően azonban a pöttyök és a foltok száma valószínűleg egyre több lesz.

A hámszövetekben vannak azok a sejtek, amelyek a bőr festékanyagát termelik, ezeket hívjuk melaniocitáknak. A napfény hatására a festékanyag egyre feljebb vándorol azért, hogy megvédje a hámsejteket a nap káros hatásaitól. Ha ez megtörtént, akkor a festékanyagok megmaradnak a bőr felszínén, vagyis kialakult a szeplő. Hiába ártalmatlan bőrelváltozásról van szó, nagyon sokak szeretnék örökre eltüntetni bőrükről a foltokat.

Van azonban módszer arra, hogy a megjelenő szeplőket elhalványítsd, vagy akár örökre eltüntesd. Sokan pénzt és időt is hajlandóak arra ráfordítani, hogy szeplőiktől megszabaduljanak. A lézeres technológia segítségével zöld vagy vörös, gyenge lézerfénnyel kezelik a felület. A kezelést bőrgyógyász szakorvos végezheti, és számolni kell azzal, hogy a beavatkozás esetleg gyulladást, irritációt okozhat. Esetleg hegek is maradhatnak a szeplő ilyenfajta eltüntetése után.

A kémiai hámlasztást szintén szakember végzi el, amely folyamat során a hatóanyag használatával hólyagosodást idéznek elő a bőr felső rétegében, ezt hámlás követi. A látvány ijesztő, de a hámlás után a bőr megújul, egészségesebb és szebb hámszövetek váltják fel. A szeplők pedig a felső bőrrétegben vannak, tehát az új bőr megjelenésével a szeplőknek búcsút lehet inteni.

Talán még népszerűbb, olcsóbb és otthon is megoldható az a szeplőhalványító módszer, ha aludttejet használsz fel. Valójában nem is a szeplőt halványítja, hanem a bőrt. A tejfölös arcpakolás azonban hatásosabb, mert a benne lévő tejsav valóban halványíthatja a szeplőket. Akinek nem érzékeny az arcbőre, az a citromleves lemosást is alkalmazhatja, de fel kell arra hívnunk a figyelmet, hogy akár súlyos irritációt is okozhat. Mindegyik természetes hatóanyag használata után fontos hidratáló krémmel kezelni az arcot, mert kiszárítják a bőrt.

A ricinusolaj is segíthet a szeplők halványításában. Az érintett területen kell az olajat alkalmazni, majd egy óra múlva le kell mosni langyos vízzel.

Tetovált szeplők

A kurkuma a keleti országokban régóta ismert és használt növény, amely gyulladáscsökkentő és regeneráló hatásáról is ismert. A kurkumából készült arcpakolással helyrehozhatjuk bőrünk állapotát is, és emellett még a foltokat is elhalványítja.

Csakhogy ami ellen sokan küzdenek, mások azért áhítoznak. Többen tartják egyedinek és bájosnak a szeplőket, ezért egy újabb divat kezdett hódítani, méghozzá a szeplőtetoválás. A szépségtetoválás amúgy sem új, egy ideje már tetováltatják a nők szájukat, szemöldöküket. Miért ne készíttethetnének szeplőket is? Egyre többen varratnak magukra szeplőtetkókat, amely tartós pöttyöket biztosít. Aki nem ilyen biztos a szeplők terén, azok öntapadós, matricás szeplőtetkót is felrakhatnak maguknak.

(Forrás: marmalade.hu | pinterest.com, giphy.com, stylecaster.com/képek)