Jump to content

Ha unod a magányos futást, röplabdázz!

2017. 04. 23. 19:00

Leghőbb vágyunk, hogy gyermekeink egészséges felnőttekké nőjenek fel. A digitális technika annyira begyűrűzött életünkbe, hogy hajlamossá tehet arra, hogy ellustuljunk. Sok szülő tudatosan keres gyermekének valamilyen sportot.

Szerencsére divattá vált sportolni. Nemcsak a gyerekeknek szükséges a mozgás, de a felnőttek részére ugyanúgy. Kell valami, ami megmozgat minket. Sokan végeznek napi szinten ülő vagy álló munkát. Habár az időnk igen csak be van táblázva, azért nem árt odafigyelnünk testünk karbantartására. Ráadásul a sport, a mozgás jó hatással van mentális világunkra is. Konditerembe nem megy szívesen mindenki, ráadásul azért fizetni is kell. Sokan döntenek a futás mellett, mert azt mindenhol el lehet végezni úgy, hogy semmibe sem kerül. A futás ellen azonban azt hozhatják fel, hogy az unalmas. Nos, aki nem akar lemondani a mozgásról, de szeretne csapatban játszani, kipróbálhatja a röplabdát. Nem a profi szinten való játék a tét, egyszerűen csak az, hogy társaságban legyünk, csapatban játsszunk, javítsuk erőnlétünket és testi, mentális egészségünket is.

A röplabda sokak előtt csakis a tengerparti, homokos fövenyen jelenik meg, pedig teremben ugyanúgy kifeszíthető a röplabdaháló, így fedett terepen is gyakorolható. Tény, hogy napfényben, fürdőruhában, mezítláb egészen más élményt ad a játék.

Hogy miért válaszd a röplabdát?

Az egész testet megmozgató sport fejleszti az izomzatot. Nemcsak a karokat, a felsőtest izmait erősíti, hanem hatással van a combokra és a vádlikra is. A röplabdázásnak köszönhetően élénkül a vérkeringés, így több oxigén jut a létfontosságú szerveinkhez, emellett pedig erősíti az érrendszert is ez a fajta mozgás. Csökkenthető a cukorbetegség, a magas vérnyomás és a szívbetegségek kockázata. A röplabdázás szolgálja a csontok és az ízületek egészségét.

Ha már mozgás, akkor biztos, hogy hatással van a kalóriákra is. Vagyis hatékony zsírégető módszert választunk, ha röplabdázni kezdünk. Egy háromnegyed órás játékkal közel hatszáz kalóriától szabadulhatunk meg. Általában a mozgásra igaz, hogy felgyorsítja az anyagcserét, így ez a röplabdáról is elmondható.

Kiváló eszköze lehet a kéz-szem koordináció fejlesztésének. Játék közben is észrevétlenül javul a teljesítmény, a reflexek, lecsökkenti a reakcióidőt.

Nemcsak az egészségünkre van hatással a röplabdázás. Ez a fajta sport csapatjáték, így alkalmazkodni kell társainkhoz. A csapat tagjainak együtt kell dolgozniuk az eredményért. Másodpercek leforgása alatt kell döntéseket hozni és feladatot végrehajtani, és ez odafigyelést igényel. A röplabdában meg kell tanulni irányítani, más irányítását elfogadni. Akik valamilyen csapatjátékban vesznek részt rendszeresebben, azokról elmondható, hogy az élet más területén is jobban elboldogulnak csapatban, könnyebben alkalmazkodnak.

Keress fel egy kezdő csapatot és állj be röplabdázni. Semmit sem késő elkezdeni. Legyél egy szuper csapat szuper tagja.

(Forrás: marmalade.hu | adrianbulldogs.com, athletico.com, cityofcf.com/képek)