Jump to content

Ennyit változott 3000 év alatt a női szépségideál

2017. 04. 19. 14:30

Sosem volt tabu téma, hogy a nő mindig az adott korszak képére változik. A BuzzFeed szemléletes videót készített az ideálváltozásról, mindössze három percben. Érdemes megtekinteni!

A videó az ókori Egyiptom, ókori Görögország, a kínai Han dinasztia korabeli, Reneszánsz Olaszország, Viktoriánus Anglia, 20-as évek, a hollywoodi aranykor, 60-as és 90-es évek szépségideáljait mutatja be. A sor a posztmodern szépséggel zárul.

Az embernek azonnal szembetűnő a változás, hiszen leszámítva a Han dinasztiát és a 60-as évek előtti időszakban szinte csak a telt és széles csípővel megáldott igazi, milói Vénusz alak volt a nyerő. Ám a modern felé közelítve a kissé androgün, fiús testalkat, majd a sportos, feszes, kerek idomokkal megáldott alak vált követendővé.

Persze hosszasan lehetne ecsetelni itt a média hatását, a reklámokat és az topmodellekkel teletűzdelt újságcímlapokat, de sajnos a tényleges magyarázat és hatás-hatékonyság elmélete kifejtésére nem lenne elég egy teljes rovat sem. Egyszerűen állandó nyomás alatt van az ember, mert mindenki szeretne szép és vonzó lenni. Sőt kifejezett előnyökkel jár a jó külső. Mi ennek a személyes kényszernek az eredménye? Evészavar, anorexia, bulimia.

A betegség kezdete után 10 évvel, az anorexiás lányok 8 százaléka, 20 évvel pedig 20 százaléka hal meg. Magyarországon körülbelül 30 000-50 000 evészavarban szenvedő ember él. Az anorexia a test méretének hibás percepciója, mely során az illető 20-25%-kal nagyobbnak látja magát, mint valójában. Éjen a posztmodern szépségideál…


(Forrás: marmalade.hu | Fotó: pixabay.com)