Jump to content

Válts életmódot, de azt csak okosan

2017. 04. 02. 19:00

Hányszor előfordult már velünk, hogy elterveztünk valamit, aztán pedig a töredéke sem valósult meg annak, amit kigondoltunk. Sokunk van így a diétával, a fogyókúrával és a testmozgással is.

Nagy elhatározás, ha arra szánjuk rá magunkat, hogy változtatunk életmódunkon, bevezetjük a rendszeres sportolást. Mivel azt mondják, hogy fejben dől el minden, így már a célunkhoz közelítünk, ha az életmódváltás igénye felmerül bennünk. A legjobb formánkat szeretnénk mutatni abban az időben, amikor már lengébb ruhára lehet lecserélni a téli ruhatárunkat. Az életmódváltás nem azzal jár, hogy megvonunk magunktól miden finomat, és az sem megoldás, ha alig eszünk valamit. Sőt mi több, egyetlen étkezést sem szabad kihagyni. Ha tudatosan, odafigyelve étkezünk, akkor a kihagyott evés, a koplalás nemhogy jót tenne a szervezetnek, de összezavarja az anyagcserét. Néhány óránként kisebb adagokban táplálkozni a legegészségesebb. Azt a kicsi adagot is rágjuk meg rendesen. Mindegyik étkezésre igaz ez, ugyanis ha túl gyorsan, kapkodva esszük meg az ételt, mert annyira éhesek vagyunk, akkor könnyen előfordul, hogy a kelleténél többet fogyasztunk mint akkor, amikor nyugodtan, alaposan megrágjuk a kimért adagot. Mivel az agynak csak a táplálék elfogyasztása után negyed órával jelzi a gyomor, hogy megtelt, így a túl gyors evéssel több kalóriát viszünk be, mint kellene. A mai világban nehéz ellenállni, de amikor eszünk, csakis arra figyeljünk. Ha többfelé kell koncentrálni, szintén az a veszély fenyeget, hogy nagyobb mennyiségű ételt eszünk meg, mint terveztük.

Habár jó sokáig ellenezték a zsírok használatát, azok számára pedig alapból tiltott volt, akik fogyókúráztak, ma már mégis arra buzdítanak, hogy a zsír az kell. A túlzott bevitel egyértelműen nem jó, de a zsiradékok a szervezetünk energiaforrásai, segítik felszívódni a zsírban oldódó vitaminokat, a sejthártya felépítéséhez is nélkülözhetetlen, elengedhetetlen a D-vitamin képződéséhez és egyes hormonok működéséhez. Vagyis kihagyni az étkezésből a zsírokat nem szabad, esetleg csak csökkenteni kell a bevitelt.

A cukor elhagyása azonban nem árt. Helyette fel lehet használni olyan természetes édesítőszereket, amelyek édes ízt kölcsönöznek ételeinknek, de nem károsak az egészségre. Cukor helyett tehát használjunk xilitet, amely a természetbe is előforduló anyag. Nyírfacukorként is ismert ez az édesítő. Nemcsak a cukormennyiséget tudjuk így védeni, hanem a fogaink állapotát is. Egy másik módja, hogy a cukrot elhagyjuk étrendünkből az, ha olyan cukorpótló édesítőt használunk, mint a Stevia, amelyet egy évelő szubtrópusi növényből, a Stevia rebaudianából, azaz a jázminpakócából nyernek. Az eritrit kevésbé ismert még hazánkban, pedig az eritritol kalóriatartalma jóval kisebb, mint a cukornak, azonban édesítő hatása nagyobb. A szervezetünk nem bontja le ezt az anyagot, nem okoz emésztési zavart, nem emeli a vércukor-, az inzulin- és a koleszterinszintet sem.

Ha azt akarjuk, hogy az egészséges életért az életmódváltás teljes sikerrel működjön, akkor a táplálkozáson túl a test pihentetésére is szükséges odafigyelni. Vagyis a napi 7 órás alvás ahhoz is hozzájárul, hogy kevesebb és kisebb kalóriatartalmú ételt fogyasszunk. A kialvatlanságban szenvedők hajlamosabbak több ételt magukhoz venni.

(Forrás: marmalade.hu | berlingallery.org, newhealthcorp.com, everydayhealth.com/képek)