Jump to content

A jojó-hatás: az akaraterő hiánya vagy a test normális reakciója?

2017. 03. 06. 15:05

A kemény diétát követő hetekben a fogyni vágyók közel nyolcvan százaléka hízza vissza a leadott kilókat. Ez nem más, mint a jojó effektus, amit sokat az akaraterő hiányával azonosítanak. De miről is van szó valójában?

A több hetes, netán hónapos diétát követően az ember vagy alig várja, hogy végre újra „normálisan” ehessen vagy annyira hozzászokik az addigi étrendjéhez, hogy többé nem is vágyik másra. Az előbbiek esetében viszont fennáll az újrahízás jelensége, ami nem a túlzott evészetnek, hanem egészen másnak köszönhető.

Jojó effektus

Nem hallottál róla vagy elengedted a füled mellett és igazából nem tudod, mi fán terem? Nos, a jojó effektust nem más, mint a szervezet alapanyagcsere csökkenésére adott válaszreakciója.

A normális napi működéshez a szervezetnek legalább 5800 KJ-ra van szükség, ami a fizikai munka vagy sport esetén könnyen a duplájára emelkedhet. Azonban a hirtelen bekövetkezett energiacsökkentéssel, tehát a fogyókúra és az étrend megváltoztatásával a szervezet egyensúlya megbomlik, és a kevesebb kalória mennyiség illetve étkezésszám megváltoztatja az anyagcserét, ami lelassul.

A fogyókúrás időszak során, hogy a szervezet egyensúlyba hozza magát a működéséhez szükséges energiát a raktárakból pótolja. Viszont, amint véget ért a diétás korszak, étkezésünk újra normalizálódik, kalóriában gazdag lesz, ami azt jelenti, hogy a szervezet visszatölti az energiaraktárakat, ám a lelassult anyagcsere folyamatoknak időre van szükség, mire újra visszaállnak a régi kerékvágásba. A szervezet lassú stabilizálódó folyamata viszont plusz kilóként jelentkezik a mérlegen. A diétát követő többletkilók miatt sokan újra diétázni kezdenek, ezzel újraindítva a soha véget nem érő folyamatot.

Melyik szerv tehető felelőssé az egészért?

A Weizmann Intézet kutatói szerint a „bűnös” a bélrendszerben található. Már régóta ismeretes, hogy a testsúly alakulására hatással van a bélflóra összetétele. Viszont a bélflóra összetétele a fogyókúrától nem változik, annak ellenére sem, ha a testsúly az ideális mértékben csökkent.

Ezért a diétát követően a hízás garantálható, elvégre a bélflóra ugyan az maradt. Utóbbi összetételének megváltoztatása célzott étrend és életmódváltással módosítható.

Véget ér valaha, az ördögi kör?

A megfelelő étrenddel és sporttal igen. Ugyanis, ha a diéta életmódváltással is jár, a jojó effektus nem lép színre, mert szervezetünk számára az újfaja étrend és tápanyagtartalom lesz a normális. Ne a gyors, hirtelen fogyás célja lebegjen a szemünk előtt, hanem a lassú kitartó ám hosszú távon eredményes munkáé, ami akkor is izmos testet eredményez, ha épp fél éven át nem tudunk edzeni és táplálkozásunkra sem nagyon figyeltünk oda.

 

 

(Forrás: biokalauz.hu | marmalade.hu | Kép: q8rashaqa.com, freegreatpicture.com,)