Jump to content

Szeretjük a magaslati levegőt, de egészségünket ezért ne kockáztassuk

2017. 03. 03. 19:00

Sok nő hétköznapi öltözékéhez tartozik a kisebb vagy magasabb sarkú cipő. Amíg sokan a kényelmes, rohangálásra is alkalmas lapos sarkú cipő mellett döntenek, mások még ilyenkor is magas sarkúban tipegnek.

Öltözékünk látványos alkotórésze lehet a lábbeli. A nők java erre különösen érzékeny is, ezért jelentős mennyiségű cipővel rendelkezünk általában. Ezek között szinte biztos, hogy megtalálható néhány (ha nem mind az) magas sarkú topán is. Általánosságban elmondható, hogy minden nőnek van legalább egy magas sarkúja is.

Egy magas sarkú cipőt többen akkor húznak lábukra, ha valamilyen jelentősebb eseményre mennek el, és igazán ünnepélyesen, csinosan akarnak megjelenni. A hétköznapokban sokkal jobban preferálják a laposabb sarkú és főleg a kényelmet képviselő lábbeliket. Vannak azok, akik számára a megjelenés nagyon fontos és munkahelyi követelés is lehet, így naponta viselnek csinos, de nem túl kényelmes cipellőt.

A magas sarkú cipők viselése tartást ad az embernek, termete is nő, és optikailag is karcsúbbnak tűnik. Már a XVI. században viseltek magas talpú és sarkú cipőket. Mivel azonban azok a darabok annyira kényelmetlenek voltak, hogy hosszú távú viselésük lehetetlen volt, így aztán csak azok hordhattak ilyen lábbelit, akik nem dolgoztak. A magas sarok tehát nem azóta van érvényben, amióta a nők egy szintre akarnak kerülni a férfiakkal. Sokkal inkább esztétikai dologról van szó, hiszen a magas sarok következtében sokkal szebben megfeszül a vádli. Az ortopéd szakorvosok, a csontkovácsok sorra tudnák hangoztatni, hogy miért nem jó magas sarkút viselni, ám ezek a szakemberek is (ha férfiak) a  magas sarkú cipőnek köszönhető ringó csípő után fordulnak meg. Tetszik vagy sem, egészséges vagy sem, sokan hordunk magas sarkút.

A magas sarkú cipő viselése természetellenes, egészségtelen. Nemcsak az ízületeknek árt, hanem a gerincnek is és rendellenes tartást ad. Habár eleganciát sugall és valóban lehet előnyös egy kecses magas sarkú viselése, de azt tudni kell, hogy a test súlypontja máshová helyeződik egy ilyen cipő használatával. Ezzel olyan tartásra kényszerítjük testünket, amely egyáltalán nem természetes. A magas sarkú topánkák használatával elsősorban a lábakon jelentkezik a fájdalom. Nemcsak arra gondolunk, hogy az új darab vagy a már régen használt cipő feltöri a lábainkat, hanem maga csont fáj. Ha pedig mindennapi öltözékünk része a magas sarok viselése, akkor előbb vagy utóbb a lábfejek, a boka fájdalma mellett a csípőben és a gerincben is fájdalmat tapasztalhatunk.

Ugye ismerős az a helyzet, amikor egy nap után kilépsz a cipődből és felsóhajtasz az érzéstől. Mert bizony a magas sarkú cipők nem biztos, hogy kényelmesek, és a szakemberek szerint nem is tesz jót a lábainknak. Akik éveken keresztül hordtak magas sarkú cipőt, azoknak olyan elváltozásokkal kell szembenézniük, amelyek visszafordíthatatlanok. Szó szerint megváltozik a járásuk, izmaik károsodnak, és ez akkor is jelen van, ha épp nem viselnek magas sarkút, ha mezítláb vannak. Akik sokáig hordtak magas sarkút azoknak járása agresszívabb, és ha mezítláb is járnak, akkor is azok az izmok dolgoznak, mint amikor cipőben vannak. Az inak alig mozdulnak meg a lábakban, így lényegében a mezítlábas járáskor is érvényesül a magas sarkú cipők kártékony hatása.

Más kutatókat is érdekelt, hogyan hat a magas sarkú cipő a női lábakra. Azt találták, hogy heti egy-két nap az, ami még megengedett lenne ilyen cipőben. Természetesen nem mindegyik magas sarok okoz ilyen egészségügyi kárt. Egészségügyi szempontból az öt centiméter sarok a lélektani határ.

(Forrás: marmalade.hu | bbc.com, miabolsen.femelle.no, giphy.com/képek)