Jump to content

Kezdődik a szőrtelenítés időszaka és a szőrtüszőgyulladásé is?

2017. 02. 16. 17:00

Téli és szingli időszakunkban hajlamosabbak vagyunk hanyagolni a szőrtelenítés bármilyen formáját. Ha nincs kiért belevágni a procedúrába, akkor csak magunk miatt a hideg időben nincs is kedvünk nekiállni ennek a tortúrának. Előtör belőlünk Bridget Jones-féle személy.

Ahogy tavaszodik, nyílik az idő, egyre inkább rövidülnek a szoknyák és a ruhák, kezdünk többet megmutatni magunkból. Még ha szinglik is vagyunk, akkor is elkezdünk magunkra jobban odafigyelni. Nyáron meg pláne fontos, hogy pihe-puha legyen a bőrünk, ezért vagy gyantáztatunk, vagy borotválunk, esetleg epilálunk.

Életünk folyamán, – főleg, ha rendszeresen szőrtelenítünk ­–, szinte biztos, hogy találkoztunk már szőrtüsző gyulladással. A férfiak esetében erre még nagyobb a lehetőség, hiszen akár naponta borotválkozniuk kell, ha nem akarnak nagy pamacsot növeszteni orruk alatt és arcukon. Ez a gond azonban minket, nőket sem kerül el, hiszen elvárás, hogy az amúgy teljesen természetes szőrszálainktól megszabaduljunk.

Ahogy enyhül az idő, úgy fokozódik erre az igény és ennek fontossága is. Újból tapasztalhatjuk a kellemetlenségeket, vagyis a szőrtüszőgyulladást. Nemcsak esztétikailag nem szép látvány, de emellett fájdalmas is. A kellemetlen, fájó és viszkető piros pöttyök jelentkezése a szőrtüsző gyulladását jelenti, ám azt okozhatja atka, baktérium vagy akár gomba is. Megjelenési formájuk igencsak hasonló, mégis más állhat a háttérben.

A szőrtüszőgyulladás egyik lehetséges okozója az a baktérium, amely különösen kedveli a nedves és meleg terepet. Ahol a bőrfelületet irritáció éri, sérül a bőrréteg, ott egyből szaporodni kezd a Pseudomonas aeruginosa baktérium. Ami a borotválkozás utáni szőrtüszőgyulladásért felelős, az a Staphylococcus baktérium. Okozhat még atka és gomba is gyulladást testünkön, de teljesen biztosan csak bőrgyógyász tudja megállapítani.

Kellemetlen és sokszor viszket a szőrtüszők gyulladása, mégis a legjobb, ha megálljuk a vakarást. A további irritáció csak ront a helyzeten. Ha azonban nem nyúlunk hozzá, akkor magától elmúlik általában.

A borotválás után megjelenő szőrtüszőgyulladás okozója baktérium. Ha már kipattogott a bőröd, akkor alaposan le kell tisztítani azt, de azt is kíméletes módszerrel. Olyan készítményt válassz ehhez, amely illatmentes. Zuhanyzáshoz is a legkíméletesebb tusfürdőt használd. Bizonyos készítményekkel enyhíthető a kellemetlen bőrtünet, ilyen a benzoyl-peroxidot tartalmazó termékek. Mivel ezek nagyon kiszárítják a bőrt, így mindenképp muszáj valamilyen gyengéd testápolót is használni utána. Ha túl zsíros testápolóval feded be a bőröd, akkor nem tud levegőzni az amúgy is sérült bőröd, így csak tovább ronthatnál a helyzeten. A piros kiütés viszket és hasonlít egy pattanásra, amelynek közepén genny is megjelenhet. Borogathatod meleg vizes ruhával is, hogy a genny gyorsabban tudjon ürülni.

A kellemetlen szőrtüszőgyulladást okozhatja a borotválkozás utáni nem megfelelő higiénia, esetleg a borotva hanyag fertőtlenítése. Ilyenkor a baktériumok egyből megtalálják a felületet. Akkor is begyulladhat a szőrtüsző, ha a felhám erős és a szőrszál nem tud utat fúrni azon, így befelé nő. Habár ez steril gyulladás, vagyis nincs jelen semmilyen kórokozó, azonban gyulladás jelentkezik. Sőt, még az ülőmunkát végzők esetében is kialakulhat a piros gyulladás.

Általában elegendő a helyi fertőtlenítés és az antibakteriális készítmények használata. Ha mégsem szűnik meg a panasz, a gyulladás egyre nagyobb mértéket ölt, akkor bőrgyógyász segítsége szükséges. A doktor által felírt gyógyszerek, krémek általában nagyon hamar kezelik a problémát.

(Forrás: marmalade.hu | dailymail.co.uk, kakprosto.ru, esquire.com/képek)