Jump to content

Rúzs legyen vagy szájfény?

2017. 02. 14. 19:00

Sok hölgy mindennapjainak első lépései között van a frizura és a smink elkészítése. Van, aki erre kimondottan odafigyel, és kényes a tökéletes sminkre, mások pedig inkább csak szemeiket, szájukat emelik ki. Az ajkak hangsúlyozásának vannak szabályai.

Régóta igyekszik az ember festékekkel felhívni magára a figyelmet. Már Egyiptomban festették szemeiket és szájukat az emberek. Volt azonban olyan kultúra, ahol a középkorban ezért halálbüntetést is kiszabtak. A rúzs mégis megszületett, méghozzá az amszterdami kiállításon szerepelt először úgy, mint kozmetikai termék. Akkoriban még csak papírban csomagolva értékesítették az ajkak élénkítésére szolgáló rúzst, 1915-től viszont már fémtokban csücsült. A rúzs vagy a szájfény nagyon sok női táska elhagyhatatlan kelléke, és van, aki a hétköznapokban sem mellőzi használatát.

Lehet az egy nagyobb rendezvény, egy visszafogottabb buli, esetleg egy tárgyalás, vagy randi, a jelentős eseményeken igyekszünk csinosan, ápoltan és lehető legjobb formánkban megjelenni. Ha a mindennapokban nem is sminkeljük magunkat, de egy-egy alkalommal igazán megadhatjuk a módját. Az ajkak kiemelésére a rúzs vagy a szájfény szolgál. No, de melyiket is használjuk?

Van egy alapszabály a sminkelés területén, mégpedig az, hogy vagy a szemünkön legyen a hangsúly, és azt emeljük ki jobban, ám ebben az esetben az ajkaknak visszafogottabb színűnek kell lenniük, vagy pedig fordítva. Ha a szemek és az ajkak is hangsúlyosak, az túl sok. Nemhogy szép látványt nyújtana, hanem inkább riasztó lenne.

Bármelyiket megoldást választjuk, a legfontosabb, hogy az ajkak megfelelően legyenek hidratálva. Ha a repedezett és elhalt bőrtől fityegő ajkakra vinnél fel rúzst, vagy szájfényt, nagyon csúnya látványt nyújtanál. Nedves fogkefével, körkörös mozgással távolítsuk el az elhalt hámsejteket, és hidratáljuk is. Csak a puha, sima felületre felkent szín mutat jól.

Vannak, akik ódzkodnak a rúzs használatától az erős színhatás miatt is, valamint annak felkenésében sem túl gyakorlottak. Ilyen esetben előnyösebb is a szájfény használata. Még tükör nélkül is könnyen felvihető az ajkakra, nem úgy mint a rúzs. Ha diszkrét, de ápolt és mégis tündöklő megjelenést szeretnél elérni, akkor is a szájfény használata a javasolt. Csillog, de csak visszafogottan. Színes, de ugyancsak diszkréten az, mégis kiemeli a szád vonalát és mindazt természetes módon teszi. A tényleg természetes és visszafogott külsőhöz válaszd a bőrödhöz legközelebbi színhatású szájfényt. Az új termékek már nem ragadnak és nem is folynak, természetes módon emelik ki az ajkakat.

Ha a cél az, hogy minél vadítóbb és figyelemfelkeltőbb legyél, akkor rúzst használj. A megfelelő hidratálás után jöhet az alapozás. Ezzel biztosítod, hogy rúzsod tartós maradjon. A rúzs színéhez illő szájkontúr ceruzával vékonyan és halványan meg kell rajzolni az ajkak körvonalát és csak eztán rúzsozunk. Ha ecsettel viszed fel a rúzst, még szebb eredményt érhetsz el. Bármilyen rúzst is használsz, azt mindig az a ruhádhoz, az alkalomhoz igazítsd.

A jó rúzs és a szájfény igazi lényege nem csak azt, hogy színezzen, hanem hidratálnia is kell egyben. A most kapható termékek már biztosítják az ajkak nedvességét, így azok még teltebbnek látszanak.  A mai forgalomban lévő szájfények és rúzsok már vitaminokat és olajat is tartalmaznak és még védenek a nap káros UV sugárzásától is.

(Forrás: marmalade.hu | lilylolo.co.uk, wheretoget.it, thegloss.com/képek)