Jump to content

Az ész mellett a haj is fontos, így vigyázz rá télen

2016. 12. 13. 19:00

A hajunk az egyik ékszerünk. A szemünkön kívül a haj vonzza a legtöbb ember tekintetét, nem is csoda, hogy sokan kínosan ügyelnek arra. A téli időjáráshoz a melegebb öltözködés szükséges, amelynek egyik darabja a meleg sapka. A szép haj és a sapka hordása egyszerre létezhet?

Szüleink és nagyszüleink az első hűvösebb, őszi napon ránk adták a sapkát, vagy legalábbis utánunk kiáltották, hogy vegyünk fel azt, mert megfázik a fejünk. Nos, nem véletlenül mondták, mert a fejbőr valóban megfázhat, amelynek következménye lehet. A hajszálak folyamatosan cserélődnek, az elhalt helyén új szál kezd növekedni. A hajhullás természetes folyamat, tavasszal és ősszel intenzívebb is. Vagyis a fejbőrünk ugyanúgy megújul, mint a testünk más sejtjei. Nincs ebben semmi kóros addig, amíg az nagyobb méreteket nem ölt. Ha a fejbőr megfázik, akkor az viszkető, égő fejbőr és száraz korpa feltűnésével jelentkezhet. Ha elfajul, akkor a hajhullás nagyobb, ijesztőbb méreteket ölthet. Amikor ezt tapasztaljuk saját fejünkön is, akkor arról van szó, hogy a hideg következtében a fejbőr vérellátása nem olyan jó, mint kellene lennie. Nem jut annyi oxigénhez és tápanyaghoz sem. Érdemes tehát a fejbőr vérkeringését masszírozással serkenteni. Kezdd el a fejtetőn és az első ujjpercek lenyomásával végezz körkörös masszázst. Haladj hátrafelé és a fülcsont mögött fejezd be.

Használjunk természetes anyagokból elkészített hajpakolást, amelyek segítik a fejbőr és a hajszálak regenerálódását is, a valamint a vitaminbevitelt is megtesszük. Ha száraz korpa borítja fejbőrünket, akkor bizony a fejbőr megfázásáról tanúskodhat, ezért a samponhoz csepegtethetsz néhány csepp teafaolajat.

Szeretnénk hajunkat a legszebb állapotában mutatni, ehhez pedig a friss hajmosás nagyban hozzájárulhat. Azonban ha a téli időben reggelre halogatod a hajmosást, az azt jelenti, hogy a fejbőröd teljesen felázik. Hiába szárítod meg a hajadat, és érzed úgy, hogy a fejbőröd is száraz, de ez nem így van. Még előző este kell megmosni a hajat és még akkor is használjunk hajszárítót minden esetben. Nyáron hagyhatjuk a friss levegőn megszáradni a hajunkat, télen azonban nem érdemes. A nagy hőmérséklet-ingadozás megfázást okozhat. És persze ami nagyon fontos, hogy sapkát kell viselni. Szereted vagy nem, kénytelen vagy fejbőröd és hajad érdekében megtenni. Nagy a választék a sapkák terén, így megtalálhatod a hozzád, a stílusodhoz leginkább illő darabot. Nemhogy a fejed védi, de még stílusos viselet is lehet. Egyértelmű, hogy egy sapka elnyomja a kínos figyelemmel beállított hajkoronát, de ha a sapka levétele után az ujjhegyekkel átmasszírozod finoman a fejbőrt, akkor a hajszálakat megemeled. Olyan fejfedőt érdemes beszerezni, amely hagyja a fejbőrt oxigénhez jutni, ritkább szövésű, de mégis védi fejünket a megfázástól.

(Forrás: marmalade.hu | pinterest.com, dandelionmoms.com, giphy.com/képek)