Jump to content

Egyszerű mozgás, mégis lehet hibázni benne. Te jól guggolsz?

2016. 11. 30. 19:00

A külsőségek valamennyire mindenki életében jelen vannak. Szeretünk szépen öltözni, és még jobb, ha a divatos ruhákat bomba testre húzhatjuk fel. A női popsi az a terület, amely hízásra hajlamos. Formába lehet hozni a fenék izmait, és még csak el sem kell otthonról járni, ám azt is el lehet rontani.

A guggolás páratlan módon formálja a fenék és a láb izmait. Otthon kivitelezhető és hatásos módszere, ha valamit akarsz kezdeni a popsiddal. Bár egyszerűnek tűnik ez a mozgásforma, mégis súlyos hibákat lehet véteni. Ha pedig valamit nem úgy csinálunk, mint ahogy kellene, annak hatékonysága issza meg a levét.

Ha még túlságosan kezdők vagyunk, a combizmaink nem eléggé erősek, akkor az egyik nagy hiba, amit elkövetünk az, hogy a térdünk a lábfejünknél előbbre kerül. Ez olyan nagy nyomást gyakorol a térdizmainkra, amely feleslegesen terheli a térszalagokat. Elsőként tehát arra kell figyelni, hogy a térdünk ne billenjen a lábfej elé.

A gerincünk alapjában véve S ívű, ami teljesen természetes, de ezen még fokozni is tudunk akkor, ha a derekunk izmai nem erősek. Főleg azoknál jelentkezhet ez a probléma, akik ülő munkát végeznek. A sokat ülő személyekre jellemző az, hogy a derekukat nem tudják megfelelően tartani akkor, amikor guggolásra kerül a sor. A helyes guggoláshoz ki kell egyenesíteni a hátunkat és úgy kell nyújtózkodni, mintha az lenne a cél, hogy a fejbúbunkkal elérjük a plafont.

Egy másik hiba, ha a talaj és a lábszárral, valamint a lábszár a combbal is nem zár be derékszöget. Ha nem így csinálod, a guggolás sokkal lassabban fejti ki a hatását, mintha helyesen tartod lábaidat. Sokszor érezzük, hogy mindent jól csinálunk, de ha igazán biztosra akarsz menni, akkor érdemes tükör előtt tornázni. Könnyen észreveszed, hogy leereszkedsz-e derékszögig vagy sem?

A hatékonyságnak az is lehet az átka, ha mindig ugyanazokat a feladatokat és ugyanúgy végzed. A guggolás azonban az a mozgásforma, amelyet könnyű variálni, és alig kell hozzá valamit tenni. Elég csak a lábfejek távolságával játszani, vagy a kitartás idejét növelni, esetleg súlyzót is bevonni a guggolásba és máris sokkal színesebbé, hatékonyabbá vált az edzés. Ha pedig már a meglévő súlyzódat meg sem érzed, érdemes azt is leváltani egy nagyobb súlyúra. A lényeg, hogy a kivitelezés legyen tökéletes. Még ha a nagyobb súllyal kevesebb guggolást is tudsz megtenni, akkor is hatékonyabb vagy, mintha rossz technikával a többszeresét megcsinálod.

(Forrás: marmalade.hu | 30dayfitnesschallenges.com, jessiewong.ca/képek)