Jump to content

Ugrálj kötél felett és kötél alatt. Van 10 perced?

2016. 11. 16. 17:00

Emlékszel gyermekkorod egyik játékára? Emlékszel, hogy elég volt egy ugrálókötél, vagy egy hullahopp karika és néhány órára garantáltan megvolt az elfoglaltságod? Miért ne térhetne vissza az életedbe az ugrálókötél?

Ha nem akarsz edzőteremre költeni, ha nem akarsz kimenni futni, azonban otthon van ugróköteled, megoldódott az edzésed. El sem kell otthonról menni, drága edzőtermi díjat sem kell fizetni, mégis hatékonyan edzheted magad egy ugrókötél segítségével.

Az ugrálókötéllel végzett mozgásforma annyira hatékony, hogy első körben nem is hinnéd. Gondolj csak bele hogy mennyi gyakorlatot el lehet azzal végezni, sok izmot és izomcsoportot átmozgat, megdolgoztat. A rendszeres ugrálókötelezés kiváló erőnlétet biztosít, mellette pedig hatékony alakformáló. A hatékonyság garantált, de csak akkor, ha ebben is kitartó az ember. Nem adják ingyen a fogyást és a zsír izommá való alakulását. Meg kell dolgozni. Állóképességtől függően egy ugróköteles edzéshez minimum negyed óra szükséges, de akinek már jobb az erőnléte, az háromnegyed órát is dolgozhat. Az önfegyelemnek és a kitartásnak köszönhetően a rövidebb edzések időtartamát gyorsan növelni lehet. Általában az a tapasztalat, hogy napi 20-25 perces edzéssel már látható alakformálást lehet elérni.

Az ugrálókötéllel otthon is elvégezhető az edzés. Nincs szükség különleges öltözékre és felszerelésre, csak egy ugrálókötél kell és egy kis szabad terület. Főleg azoknak javasolt ugrálókötelezni, akiknek végtagjai, ízületei sérülékenyebbek.

Az ugrálókötéllel végzett edzés megfelel egy tempósabb futásnak is. Ez azt jelenti, hogy elég megterhelő a szervezetnek, így muszáj bemelegíteni előtte. Ha kezdőként állsz neki a feladatoknak, akkor csak néhány percet ölj bele elsőként az ugrálókötél használatába. A csuklóddal mozgasd a kötelet. Ugrálhatsz váltott lábbal, egy lábbal is, de ezentúl vegyítheted más mozgással is. A különböző feladatok közé nyugodtan ékelj be egy-két perces ugrálókötelezést. A plank és fekvőtámaszok közé iktass be egy kis ugrálást.

Hogy mi szól az ugrálókötelezés mellett? Majdcsak bárhol előveheted a kötelet, ahol megfelelő nagyságú hely van használatára. Mindenki képes használni az ugrókötelet, nem igényel semmilyen képzettséget, tanulást. Megnöveli az állóképességünket, segíti a zsírégetést és előnyösen hat az anyagcserénkre is. Fejleszti testünk izomzatát és koordinációnkat.

Segítünk egy kicsit, hogy és mit csinálj kezdésként:

(Forrás: marmalade.hu | stylecraze.com, fitday.com/képek | youtube.com/videó)