Jump to content

Kerüld el a konyhatúrát esténként!

2016. 10. 24. 17:00

Reggelizel, bőséges ebédet fogyasztasz, este vacsorázol, mégis lefekvés előtt csillapíthatatlan farkaséhséget érzel? Ugye, mennyire ismerős? Semmi nem indokolná ezt az éhségérzetet, mégis naponta találkozol ezzel? Adunk néhány tippet.

Hiába ettél egész nap úgy, ahogy mindig szoktál, mégis estére rád tör olyan éhség, amelyet csak a folytonos hűtőnyitogatás és annak elfogyasztott tartalma old meg. Mintha feneketlen lenne az ember gyomra ilyenkor. El lehet ám ezt az állapotot kerülni, de már tudatosan előre kell dolgoznunk. Ennek első lépése egy bőséges, egészséges reggeli. Ha ébredés után azonnal éhesnek érzed magad, az a legjobb. Ehhez azonban az szükséges, hogy előző este nem szabad megterhelni a gyomrot. Természetesen egyáltalán nem mindegy, hogy mit fogyasztasz reggeli gyanánt, ám ha az egészséges összetevőkből áll, akkor lehet igazán bőséges is, nem okoz gondot. Tudjuk, hogy a jól megválasztott reggeli egész napunkat jól elindíthatja, hiszen ez talán a nap legfontosabb étkezése. Fogyassz gyümölcsöket, olajos magvakat. Nem kell attól tartanod, hogy a gyümölcsben sok a cukor, hiszen ez egészen más, mint a fehér cukor.

A legjobb, ha egy nap többször eszünk kicsi adagokat. A rohanó világgal, abban való működésünkkel, sokkal inkább összeegyeztethető az, hogy kis adagokat, de többször együnk. Természetesen ebben az esetben is arra kell koncentrálni, hogy egészséges összetevőkből álljon az a néhány falat is. Célszerű, ha már előző nap kiporciózod magadnak a kis adagokat. Mindig lesz nálad étel, de az egészséges és tápláló. Lehet ez akár nyers, megtisztított zöldség vagy gyümölcs. Ha nincs időd, vagy elfelejtetted elkészíteni másnapi adagjaidat, akkor legalább egy-egy gyümölcsöt rakj oda, így ha elkap az éhség, akkor csak megeszel egy almát, banánt.

Vannak olyan napjaink, amikor minden igyekezet és odafigyelés ellenére is elkap minket az esti éhség. Ha nem bírod megállni, akkor arra figyelj, hogy az az étel gyümölcs legyen. Készíts gyümölcsökből turmixot és óvatosan kortyold el. Ehhez inkább bogyós gyümölcsöt és almát érdemes felhasználni. Estére a banán fogyasztása nem célszerű.

Napok óta rájársz esténként a hűtőre ahelyett, hogy aludnál? Csak az ételen jár az eszed? Át kell állítani az agyadat, a berögzült rossz szokásról át kell térni valami másra. Vacsora után készítsd össze másnapra a porciókat, a gyümölcsöt, majd a konyhát el is hagyhatod. Vegyél egy fürdőt, zuhanyozz le, majd felfrissülve, megtisztulva add át magad az esti nyugalomnak. Nézz egy kicsit tévét, vagy olvass, játssz a gyermekeiddel, de ne kalandozz a konyha, a hűtő felé. Tereld el a figyelmed, moss fogat, hogy még véletlenül sem ess bűnbe, majd alvás. Az ébredés és a reggel sokkal könnyebb, kipihentebbnek érzed magad.

(Forrás: marmalade.hu | neurosciencenews.com, samadimd.com/képek)