Jump to content

Mi marad a nagy fogyás után?

2016. 10. 09. 17:00

Az elhízás népbetegség, sokakat érint. Ebben a külsőségekre alapozó világban valaki vagy megtanul együtt élni a kövérségével, vagy tesz ellene. A súlyos elhízás nemcsak esztétikailag nem vonzó, hanem nehezíti a mozgást és az egészségre is nagy hatással van.

Millió meg egy diétát, fogyókúrát, újabbnál újabb módszereket találhatunk az interneten böngészve, amelyek közül nagyon sok a gyors lefogyást hirdeti. Számtalan történetet tesznek közzé a világhálón azért, hogy hihetetlen fogyásokkal, teljes átalakulással mást is arra biztassanak, saját egészsége érdekében tenni kell valamit, nem is keveset. A jelentős fogyás megváltoztatja az addig mindenhová csak döcögő, vagy a kövérsége miatt éppen visszahúzódó emberek életét. Kivirágozhat kapcsolatuk, új kapuk nyílnak meg előttük, sokkal jobban élvezik életüket.

A több tíz kilónyi feleslegtől azonban nem lehet hetek alatt megszabadulni. Nem elég csak a mozgás beiktatás, egész életmódváltásra van szükség ahhoz, hogy a hatalmas, felesleges tömegtől megszabaduljon valaki.

A néhány kilótól való megszabadulás nem is jelent túlságosan nagy változást, de arról keveset mesélnek, hogy 30-50 kiló leadása után mi marad a testből. Amely bőrt régen a zsír feszített, azt a fogyás után nem tartja semmi. Csak lóg a tulajdonosán és úgy néz ki, mint egy bőrtarisznya. Akármilyen fiatal testről is legyen szó, a nagy súlyveszteséget a bőr nem tudja követni, nem tud hozzáidomulni, így a fogyás után nem az a nő lesz, akire vágyna az ember. A fogyás ugyan megtörtént, és becsülendő, célját beteljesítendő, csakhogy korántsem azt a testet kapja, amelyről régóta álmodozott. A hatalmas fogyás után megmarad a kinyúlt bőrréteg és úgy néz ki, mintha a gazdája elveszett volna egy szatyorban.

Ha valaki nagy fogyást tervez be, akkor az életmódváltásba nemcsak az étrend megváltoztatása szükséges, hanem bele kell iktatni a sportot is és számolni kell azzal, hogy ha megvalósul a nagy fogyás, akkor csakis plasztikai műtéttel lehet a felesleges bőrtől megszabadulni. A sporttal sok mindent lehet korrigálni, 10-20 kilós súlyvesztésnél az izomtónus újra visszaállítható, de az ennél nagyobb fogyásnál egyre nehezebb.

A genetika és a testalkat is nagyban befolyásolja, hogy fogyás után mennyire tud alkalmazkodni a bőr az új alakhoz. A nőknek ebből a szempontból nehezebb a dolguk, mert más a bőrszövetállományuk.

Habár nagyon sok jó videó elérhető interneten, amely segíthet a fogyásban, ám egy igazán nagy volumenű súlyvesztést nem lehet saját kútfőből kivitelezni. Érdemes szakembertől tanácsot és segítséget kérni.

(Forrás: spaelf.com, forums.sherdog.com/képek)