Jump to content

Fájdalmas kézmozgás? Fásli, borogatás, gyógyhatású krémek

2016. 09. 23. 19:00

Kortól és nemtől függetlenül jelentkezhet az ínhüvelygyulladás okozta fájdalom és panaszok. Nem kell ahhoz idősnek sem lenni, hogy jelentkezzen ez a fajta fájdalom. Az egyhangú, monoton kézmozdulat velejárója lehet az inak begyulladása.

A kézben lévő inak az ínhüvelyben futnak. Az egyoldalú munka által történő megerőltetés kialakulhat akkor is, ha otthonunkban sikálunk valamit. Az ablakok takarítása éppen az a fajta mozgás, és legalább annyira monoton, annyira nem mindennapos tevékenység, hogy a megerőltetésre így reagálhatnak az inak. Ismerős lehet a számítógép előtt sokat ülők, és a billentyűzeten folyamatosan pötyögők életében a kezükben érzett fájdalom, amelyet az ínhüvelygyulladás miatt éreznek. Az a hangszer, amelyik a kezeinket igényli, szintén kiválthatja az inak begyulladását. A cukorbetegek körében az ínhüvelygyulladás általánosabban megjelenik, de az is igaz, hogy akinek már volt ilyen baja, és hajlama van rá, annak életében időről időre újból megjelenhet. A kezeink, ujjaink megerőltetésekor kialakulhat a gyulladás, és ha azt elhanyagoljuk, akkor krónikussá válhat az állapot.

A megerőltetett kéznél leginkább a csukló az, ahol jelentkezni szokott a duzzanat, az ujjak feszítő inaiban jelentkezik a hirtelen fájdalom. A gyulladt felület akár meleg is lehet és az ínhüvelygyulladás során láz is felléphet, ám ebben az esetben már más gyulladás is a háttérben húzódik.

Saját magunk is rájövünk, hogy a kezünkkel nincs minden rendben, ha először tapasztaljuk a fájdalmat csuklónkban. A hirtelen fájdalom mellett megjelenik a duzzanat is, amely meleg és tapintásra is érzékeny lehet. Az ujjak mozgatása fájdalmassá válik, és ha dörzsölni kezdjük a kritikus részt, jellegzetes hó ropogás hangot hallat. Ez azért van, mert a gyulladás következtében az adott területen az inakban kevesebb a kenőanyag, mint normál állapotban.

A gyulladást fel lehet ismerni, hiszen fájdalommal jár az ujjak mozgatása. Az enyhébb esetekben célszerű kezelésnek bizonyul a hideg vizes borogatás, vagy a vény nélkül is kapható gyógyhatású krémek alkalmazása. Ugyancsak megoldás lehet, ha nyugalmat biztosítunk a fájó kezünknek és fásliba tekerjük. A krónikusabb esetekben régebben gipsszel rögzítették a csuklót, manapság pedig már kapható a gyógyászati segédeszközök boltjában olyan sín, amelyet könnyen felcsatolhat magára a beteg. A gyógyulás akár hónapokig is elhúzódhat, ha a terhelés folyamatos. Rosszabb esetben az ín merevvé válhat, veszít korábbi rugalmasságából. Idejében el kell csípni, és otthoni módszerekkel is érdemes kezelni.

(Forrás: concannonplasticsurgery.com, wisegeekhealth.com/képek)