Jump to content

Az a kínos korpa

2016. 08. 30. 19:00

A hajunk az ékességünk, ezért szeretünk odafigyelni arra, hogy milyen termékkel ápoljuk hajszálainkat, fejbőrünket. Nem csak a jól megválasztott frizura, de a haj minősége is nagyon fontos. A korpa egyáltalán nem szép látvány, pedig egyáltalán nem ápolatlanság áll a hátterében.

A korpás haj nemcsak esztétikailag nem vonzó, hanem egészségügyi probléma jele is lehet. Életünk során találkozhatunk ezzel a kellemetlenséggel, és a világ polgárainak fele meg is tapasztalja.

A fejbőr éppolyan bőr, mint a testünk más részét is borító, annyi különbséggel, hogy sűrű haj fedi. A fejbőrön is ugyanúgy elhalnak a hámsejtek és újabbak fejlődnek. Az egészséges fejbőr felülete nagyjából három hetente megújul. Ez egy egészséges ritmus, és ha minden jól megy, maga az elhalt hámsejtek szinte észrevétlenül távoznak. Ha azonban gyulladás alakul ki a fejbőrön, akkor ez a folyamat felgyorsulhat. Az elhalt hámréteg gyorsabban képződik és válik le. Ez a bőrről leváló szaruréteg látható a hajszálakon. Kellemetlen, mert a korpás fejbőr viszket, de látványra is az, mert a hajszálakon is megmaradhat, és a ruhára potyogva is nyomot hagy.

A korpásodásnak két fajtáját különböztetjük meg. Az egyik az úgynevezett zsíros korpásodás, amelyet seborrhoea capitisnek neveznek. A leváló hámsejtek úgy összetapadnak, hogy nehéz eltávolítani a fejbőrről. Ez a fajta korpa a hormonok általi fokozott faggyútermelés következtében alakul ki. A faggyúban képes elszaporodni egy gomba is, amely mindenkinél előfordul, csakhogy a zsíros korpásodás következtében az látványossá válik.

A száraz korpásodás egészen más. Ezt nem a kóros faggyútermelődés okozza, az elhalt hámsejtek nem is tapadnak a fejbőrhöz és a hajszálakhoz. Genetikai okra is eredeztethető, de leginkább a helytelen táplálkozás, kevés folyadékfogyasztás és még inkább a vegyi anyagok használata, a fejbőr megfázása, a stressz okozhatja ezt a fajta korpásodást. A száraz korpásodás esetében 1:5 arányban keverjünk el almaecetet vízzel. A szokásos módon megmosott hajat öblítés után még öntsük le almaecetes vízzel és masszírozzuk bele a fejbőrbe. Néhány percig tartsuk rajta, majd mossuk le. És igen, a szódabikarbóna még a korpa eltüntetésében is segíthet. Hajmosás előtt és után is használhatod, csak keverj némi szódabikarbónához vizet, masszírozd bele a fejbőrödbe. Néhány percig hagyd a hajadon, majd nagyon alaposan öblítsd le. Nemcsak a korpát tünteti el, de a haj is egyre egészségesebb és fényesebb lesz.

(Forrás: livestrong.com, thegloss.com/képek)