Jump to content

Toll, de milyen legyen?

2016. 08. 17. 19:00

A most iskolát kezdő kiselsősök tanszercsomagjának listáját a tanítók állítják össze. Számukra a felsorolás alapján kell beszerezni az íróeszközöket is. Nem véletlenül, hiszen a sokéves tapasztalattal rendelkező tanítók tudják, hogy mi a jó a kicsi diákoknak. A ceruzák, tollak minősége és formája döntő fontosságú. A nagyobbak számára is itt a segítség.

Az írás az a tevékenység, amelyet már az alsó tagozat első osztályában elsajátítjuk, és később már csak elmélyítjük azt. Életünk során változik az írásképünk. Az írást sok minden befolyásolja. Te magad is érezhetted már úgy, hogy egy toll nem tetszett. Nem a külalakja, a minősége miatt, hanem azért, mert nem úgy fogott, ahogy te szeretted volna. Az egyik túl vastagon írt, a másik nagyon vékonyan, tintát hagyott maga után, amelyet elkentél. Te magad és az írásod, írásképed is változik életed során, és persze az írást sem mindenki egyformán gyakorolja. Sokaknak sokkal egyszerűbb egy levelet géppel megírni, majd kinyomtatni, mint kézzel leírni. Az írás gyakorlottsága sem azonos mértékű, emellett pedig technikai tényezők is közrejátszanak az írásban. Egyik tényező az, hogy min írunk, használunk-e alátétet? A papír minősége é és az íróeszköz típusa is közrejátszik írásunkban.

Hogyan vásároljunk jó tollat?

Először is azt kell meghatározni, hogy a tollat milyen gyakorisággal akarjuk használni. Ha ugyanis naponta fogjuk a tollat, akkor ügyelni kell arra, hogy az tartós és kényelmes írást biztosítson. Ha valakit meg szeretnénk lepni egy tollal, akkor pedig inkább a külcsín a fontos, persze úgy, hogy azért funkcióját is megőrizze.

Ha naponta írnunk kell, akkor kényelmes, fogást segítő kialakítású tollat érdemes vásárolni. Kerülendő a nagy, nehéz és a túl vastag tollak. Habár a férfiak előszeretettel választanak markáns kinézetű tollat maguknak. A gyerekek számára mindenképp a könnyű és kisebb méretű tollak ajánlottak. Az sem elhanyagolható szempont, hogy a toll fogása mélyen vagy magasabban van, mert attól függ, hogy mennyire nyomjuk a papírhoz a tollat.

Érdekes megfigyelés, hogy nagyon sokan a vékonyan fogó tollakat kedvelik jobban, mert saját írásképük sokkal szebb a vékonyan fogó íróeszközzel. csakhogy általában ezek a legrosszabb fogásúak. Érdemes a tollat kézbe venni, és ma már minden boltban lehetőség van arra, hogy kipróbálhassuk az adott íróeszközt.

Általános iskola alsó tagozatában még jellemzően ceruzával írnak a gyerekek, a felső tagozattól kezdve azonban fokozatosan áttérnek a tollak használatára. Sokat kell körmölniük az iskolában, így egyáltalán nem elhanyagolható a tollak minősége.

(Forrás: bigidesign.com, smallbluedog.com/képek)