Jump to content

Kell a mozgás, legyen az séta

2016. 08. 16. 19:00

Mindenhol azt szajkózzák, hogy többet kell mozognunk testi és lelki egészségünk érdekében. Sokak töltik monitor előtt ülve vagy épp állva egész napjukat. Ezek után kellene kedvet érezni egy fárasztó mozgáshoz?

Mozogni, edzeni csak futással vagy a konditeremben történő edzéssel lehet. Legalábbis így tartják sokan. A futás nagyon jótékonyan hat lelkünkre és fizikai egészségünkre is, de nyűgös nekikezdeni. Konditerembe sem biztos, hogy elmerészkedünk, mert esetleg anyagi helyzetünk sem engedi, valamint nem szívesen mutatjuk magunkat idegenek előtt. Kezdésképp nem is muszáj így tenni, elég, ha csak teszünk egy sétát. Már a szakemberek is azt mondják, hogy nem muszáj konditeremben izzadni azért, hogy egészségesek legyünk. A séta kiváló arra, hogy mozogjunk, hogy tegyünk valamit az egészségünkért. Ez a séta azonban nem andalgás, hanem intenzívebb, lendületes séta legyen, de nem is joggingolás.

El vagyunk kényelmesedve, ez tény. Manapság már a fél órás sétával megközelíthető munkahelyünkhöz vezető utat is autóval, vagy más közlekedési eszközzel tesszük meg. Nemcsak a lustaság, hanem az idő szűkössége miatt is. Gondoljunk azonban arra, hogy ha megoldható, hogy gyalog induljunk el, akkor az egészségünkért is teszünk, a természetet is kíméljük. Két legyet egy csapásra. Egyszerű és nagyszerű. Némi átszervezéssel jár egy olyan reggel, amikor eltervezzük, hogy gyalog tesszük meg az utat a munkáig, iskoláig. Ha azonban ebbe belevonjuk a gyermekeinket is, akkor az egészségre gyakorolt jótékony hatása mellett még együtt tölthetünk velük plusz időt. Egy közös séta során számos dolgot lehetőségünk van megbeszélni, amely szintén oldhatja a feszültséget mind a felnőttben, mind a gyermekben.

A kutatók azt javasolják, hogy heti rendszerességgel, minél több nap iktassunk be sétát, amely nagyjából harminc percig tartson. Egyáltalán nem fogjuk még aznap érezni, hogy milyen sokat teszünk egészségünk érdekében, de ha huzamos ideig sétálunk, akkor megóvhatjuk magunkat a csontritkulástól, a magas vérnyomástól, a cukorbetegségtől. A rendszeres séta segíti fizikai erőnlétünk fokozását is. Aki rendszeresen sétál intenzíven, azt sokkal inkább elkerüli bármilyen betegség.

Ebédszünet mindenkinek jár. Ha a szünetben beiktatunk egy szabadban tett sétát, akkor megszabadulunk feszültségektől, relaxáló hatása van és még energiát is nyújt. Kiváló levezetése lehet a napnak, ha munka után teszünk egy intenzív sétát a természetben.

(Forrás: aprconsulting.com, fitness.mercola.com/képek)