Jump to content

Rio 2016 – letisztultság és kápráztatás

2016. 08. 11. 17:00

A nyári olimpia világot megmozgató sportesemény. A sportolókon nagy a teher, nagy feladat vár rájuk. A nyitó és a záró rendezvényre mindenki nagyon kíváncsi. Különös figyelem övezi az olimpikonok bevonuló és versenyző ruháit. Nézzük meg a rioi öltözékeket.

A Magyar Olimpiai Bizottság pályázatot hirdetett. Az olimpiai formaruha pályázat nyertesének több mint háromszáz, különböző testi adottságokkal rendelkező olimpikonra készítette el a több, mint nyolcezer ruhadarabot, kiegészítőt. A nyertes cég a USE unused lett. Irtózatos feladat volt megvalósítani a ruhák elkészítését, ugyanis nemcsak fazonban voltak a ruhák különbözőek, de anyagukban is. Számolni kellett a nagyon sok és különleges kiegészítő elkészítésével is. Előre kellett gondolkodni és dolgozni, ugyanis hazánknak ehhez nincs háttéripara. Az egyes anyagokat, amelyekből az olimpikonok megfelelő ruháit elkészítették, azt itthon be sem lehet szerezni. Szerencsére azonban varrodákban és kötödékben bővelkedik Magyarország, így ez a része nem okozott gondot.

Ahogyan a sportok különböznek egymástól, úgy a sportolók testalkata is más és más. A USE unused divatcég számára éppen ez jelentette az előnyt. A nyertes pályázat azért illette meg őket, mert ruházataik sokféle testalkatra felvehetőek. A Magyar Olimpiai Bizottság zsűritagjai között természetesen sportolók is voltak. Ki tudná igazán hitelesen elbírálni az olimpikonok ruháit, mint maga egy sportoló? Mindegyiküknek tetszett. Fontos, hogy kényelmesen érezzék magukat a sportolók ruházatukban. A bevonulás nagyon fontos része a megnyitónak, hiszen ország, világ szeme irányul a sportolókra. Óhatatlan, hogy ne érje szó a ruhákat. A 2016-os riói olimpián nem kellett sportolóinknak szégyenkezniük. Fő szempont volt, hogy a divatcég márkáihoz hűségesek maradjanak, de úgy, hogy a sportolók kényelmesen érezzék magukat ruhájukban, és még inkább, hogy megfeleljenek a funkciójuknak is. Az olimpikonok visszajelzése szerint ezt frappánsan meg is valósította a USE.

Heteken keresztül éjjel-nappal zajlott a munka. Az olimpikonok látogatást tettek a divatcégnél méretvétel és próba miatt. Az elegáns, mégis lezser stílust képviselő formaruha egyáltalán nem állt távol sem a tervezőktől, sem pedig a versenyzőktől. A divatcég arra is ügyelt, hogy az egyéni igényeket kielégítsék. Figyelembe vették ugyanis azt, hogy a női sportolók testalkata is teljesen eltérő a sportáganként. A súlyemelő, diszkoszvető női sportolók válla szélesebb, amely természetes, de kényelmesebben éreznék magukat, ha nem az izmaikat hangsúlyozná ki a ruha, hanem a derekukat vagy lábaikat. Éppen ezért a tervezett ujjatlan, nyári, csíkos ruhának egy másik fazonját is megtervezték, hogy a USE ruháiban tényleg minden sportoló komfortosan, jól érezze magát.

A magyar zászló színeit beledolgozni az öltözékbe nehéz, ugyanis nevetségessé tenné sportolóinkat a színes ruházat. Az alapöltözék színei éppen ezért a visszafogott bézs és a sötétkék. Ennek megtörésére pedig már kiválóan alkalmas a piros, a fehér és a zöld színek használata (például piros cipőfűző).

A női sportolók nyári ruhácskája egyenesen vizuális élményt nyújt a férfiak letisztult színű és fazonú öltönye mellett.

(Forrás: glamouronline.hu, vous.hu/képek)