Jump to content

Mozgás nélküli kalóriaégetés

2016. 07. 29. 17:00

A csapból is az folyik, hogy az egészségtudatos életmódhoz hozzátartozik a rendszeres testmozgás. Tudjuk, igen, belátjuk, de nekikezdeni sokaknak nagyon nehéz. Az álom az, hogy mozgás nélkül szabaduljunk meg a feleslegtől.

Ez a gondolkodás egyáltalán nem ahhoz az életmódhoz tartozik, amely manapság már egyre több embert von a bűvkörébe. Aki egyszer rákap a rendszeres testmozgás ízére úgy, hogy amit csinál, azt élvezettel teszi, nem nyűgként éli meg, valóban élete részévé válhat. Ha valamilyen oknál fogva kénytelen szünetet beiktatni a mozgásba, elvonási tüneteket is jelentkezhetnek, szó szerint rosszul érzi magát a bőrében. Vannak, akik nagyon nehezen szánják rá magukat a mozgásra és akkor is csak addig teszik, amíg muszáj, amíg el nem érik a kívánt testsúlyt. Ahogy ez megvan, szinte azon nyomban abba is hagyják, és többé az edzőterem felé sem néznek.

A szervezetünk folyamatosan égeti el a bevitt kalóriát. Teljesen mindegy, hogy meg sem moccanunk, pihenünk, lustálkodunk, akkor is épp felhasználja az energiát. A sportolás nélküli életmód melletti kalóriaégetésnek több tényezője van. Egyénenként változó, hiszen függ a nemtől, a kortól, a magasságtól, a súlytól és az életmódtól is.

Egy átlagos, nem sportoló, nem rendszeresen mozgó nő kalóriafogyasztása 1600 és 2000 kilokalória között mozog. Ez természetesen változik a korral. Férfiak esetében ez 2000-2600 kilokalóriát jelent.

Mégsem minden sportot mellőző életmódú ember elhízott, tunya. Vannak olyan otthoni, ház körüli tevékenységek, amelyek nem nevezhetőek sportnak, mégis elégetik a felesleges kalóriát és a testen is meglátszik. A kapálás, a kertben való tevékenység, a takarítás, a nevetés, az ölelkezés, a csók, a szex, a fogmosás, egy könnyű séta, de még a hidegben való didergés is felemészt némi kalóriát.

Ahhoz, hogy kiszámíthassuk, hogy mennyi kalóriát égetünk azáltal, hogy semmit sem csinálunk, szükség van egy kis számolásra. A kilogrammban megadott testsúlyunkat meg kell szorozni 10-zel, a centiméterben magadott testmagasságunkat pedig 6,25-tal. A két szorzatot adjuk össze, majd ebből vonjuk ki az életkorunk ötszörösét. Amennyiben nőből vagyunk, akkor az értékből ki kell vonni 161-et, férfiak esetében viszont hozzá kell adni 5-öt. Ez lesz az a kalóriaérték, amelyet naponta a testünk elhasznál úgy, hogy nem sportolunk.

(Forrás: theatlantic.com, foodnavigator.com/képek)