Jump to content

Vízallergia, létező betegség

2016. 07. 19. 17:00

Testünk nagy részét víz alkotja. Egy nap során legalább kétliternyi vizet szükséges fogyasztanunk egészségünk és megfelelő működésünk érdekében. Naponta legalább egyszer víz éri a testünket zuhany vagy fürdés által. Mi a helyzet az allergiásokkal?

Jellemző manapság, hogy egyre többen panaszkodnak orrfolyásra, tüsszögésre, könnyezésre, azaz az allergia egyre többeknél jelentkezik. Van azonban egy olyan allergia, amelyről szerencsére a legtöbbünk még csak nem is hallott. Az orvosoknak is nehéz felismerni, mert annyira ritka a betegség, ez a vízallergia.

A vízallergia bármennyire is összeegyeztethetetlennek tűnik az emberi élettel, mégis létezik. Igaz, szerencsére nagyon keveseket érint, de aki ebben szenved, annak keserves a zuhanyzás. A vízallergia, vagyis más néven aquagén urticaira még ha nagyon ritkán is jelentkezik az enyhe tünettől, a fejfájáson át, a kiütésekig jelentkezhet kellemetlenségeivel.

A vízallergia nem belsőleg zajlik a szervezetben, hanem a bőrt irritálja ennyire a víz, a vízcseppekre reagál ilyen agresszívan. De nem csak a víz, hanem a nyál és a könny, az eső is allergiás hatást vált ki az ebben az allergiában szenvedő bőrén. Ha a teste vízzel érintkezik, akkor vagy viszket és ég a bőr, vagy hirtelen migrénes fejfájás jelentkezik. A víz belsőleg történő elfogyasztása azonban semmilyen kellemetlenséggel, fájdalommal nem jár.

Igazi tikkasztó, nyári hőség esetén naponta többször is hűsítő zuhanyt veszünk. Élvezzük, ahogy a langyos víz enyhíti a hőségérzetet. Mindezt egy vízallergiás nem élvezi. Lehet, hogy jó darabig nem is tudja, hogy mi a baja, ugyanis a világon összesen nagyjából negyven ember szenved ebben az allergiában. Van, aki csak háromnaponta képes egy nagyon gyors zuhanyt venni, ugyanis a néhány másodperces vízzel való érintkezés is olyan viszketést, bőrégést és irtózatos fejfájást vált ki, hogy a lehető legritkábban bújik a zuhanyrózsa alá. Él olyan vízallergiás is, akinek a vízfogyasztás is fájdalmat okoz, ezért a beteg teákon és gyümölcsleveken él. Így képes elviselni allergiáját.

A vízallergiás betegeknek mindenféle strandolásról, fürdőzésről le kell mondaniuk, de nem csak nyaraláskor, hanem még otthon, saját fürdőjükben is a lehető legkevesebb időt töltik a tisztálkodással, hiszen számukra igazi kín. Az ilyenfajta vízérzékenység oka a mai napig tisztázatlan még, de úgy vélik a szakemberek, hogy a testen megtalálható ingeranyagok a vízzel érintkezve feloldódnak a bőrön, amely az allergiás reakciót kiváltja. Az ilyen allergiában szenvedők még saját könnyükre és kedvesük csókjára is kiütésekkel, fejfájással reagálhatnak.

(Forrás: mirror.co.uk, huffpost.com/képek)