Jump to content

A világgal együtt fejlődött a szépség eszménye is

2016. 07. 15. 19:00

Ahogy az állatvilágban is, úgy az emberekre is érvényes, hogy a hím egyedek kiválasztották azt a nőstény, emberek esetében azt a nőt, aki a legegészségesebbnek, a legtermékenyebbnek tűnt. Ennek jegyeit vették alapul a választásuk során.

Az a nő, aki meg tudja mutatni, jobban hirdeti, hogy milyen fölénye van a többiekkel szemben, az tudja magát jobban „eladni”. Ahogy telt az idő, ahogy egyre fejlődött az emberi kultúra, úgy finomodtak egyre inkább a termékenységet hirdető jegyek.

A termékenységet a női nemi hormonok irányítják, már magzati kortól meghatározott. A termékenység másik hirdetője a kor.  A fiatalságon túl számít persze a hang, a személyiség, a mozgás és még sorolhatnánk.

Brooke Shields

Ma már nagyon sokan módosítják külsejüket azért, hogy az általuk, vagy más által kreált eszményeknek megfeleljenek. Ezzel pedig belenyúlunk a természet rendjébe, a természet és a gének adta alkotásba. A női szépség sokáig éppen azért volt nagyon hiteles és megbízható, mert nem piszkáltak abba bele. Csak némileg volt a nő befolyással saját testének alakítására, mint mondjuk a fűző, amely a derekat karcsúbbá varázsolta, a dekoltázst látványosabbá tette. Úgy öltözködött, azt evett és úgy hordta a haját a régi korok, nemzetek, törzsek nője, olyan öltözéket viselt, amilyet akkor és ott szokás volt.

Ahogy fejlődött a tudomány és a technika, az ember egyre inkább faragni és formálni kezdte saját testét és külsejét. Eleinte csak olyan módon alakítottak az emberen, hogy az arcot befestették. Az ilyen arcfestés mégis módosította a nők megjelenését. A művészek is ábrázolni kezdték a termékeny női testet, sőt fő alkotási témává vált, így a női szépséget ezáltal szabványosították is. A női ideálra nagy hatással voltak a festők által vászonra vitt női alakok. Egyre inkább elrugaszkodott a női szépség valósága a megalkotott szépség felé. Már ekkor elindult az, hogy ha egy nő tetszeni akart a férfinak, akkor az elfogadott felé próbálták magukat változtatni. A szépség kezdett előírássá válni, amelyre hatottak a gazdasági és a kulturális feltételek is. Már vajmi köze volt a szépségnek a termékenységhez.

Ma már a szépséget meg lehet vásárolni, fel lehet építeni még akkor is, ha valaki nem elégedett az adottságaival. Nem azért csinos, mert olyanok az adottságai, hanem mert felvarratta, zsírt távolítottak el róla, csinos ruhába öltözött. Létrejött tehát egy kreált szépség, és a szépségideál eszményére csak még nagyobb hatással volt és ma is van a média.

(Forrás: lifehack.org, pinterest.com/képek)