Jump to content

Alig ismert nyári bőrbetegségek- a „Napgomba”

2016. 07. 12. 19:03

A leggyakoribb nyári betegségek kavalkádjában valahogy megfeledkezünk a ritkábban felbukkanó, ám sok bosszúságot okozó fertőzésekkel, amelyeket a legegyszerűbb tevékenységek során is össze lehet szedni, például egy néhány perces szoláriumozással.

Napégés, bőrpír, fényérzékenység, gombás fertőzések. Csak néhány a bosszantó és kellemetlen nyári betegségek közül, amelyek mellett a napgomba nem is tűnik olyan vészesnek, pedig az.

Mi is az pontosan?

A napgomba fertőzést a Malassezia furfur nevű gombafaj terjeszti, noha emberről-emberre nem terjed, a nyári időszakban mégis egyre többeket érint a probléma, ami a szolárium használat számlájára írható.

A napgomba a rossz higiéniájú szoláriumokon tapad meg, és a használat során kerül át a bőrre. A fertőzés hamar érezteti jelenlétét, ugyanis viszketést, bőrszín elváltozást produkál.

Jellegzetes ismertetőjele, a hámló bőrréteg, barnás foltok és az, hogy napozáskor a fertőzött területeken nem képződik pigment, az elpusztult gombatelepek helyén fehér foltok keletkeznek, amelyek azonban nyom nélkül gyógyulnak.

A gomba elsősorban a fejbőrről hullik alá, így leggyakrabban a háton, vállon, mellkason, nyakon telepszik meg, és okoz panaszokat. Felbukkanását és kialakulását a hormonális eltérések, az immunrendszer állapota, a bőr zsírossága is befolyásolják illetve a hőmérséklet (meleg), a párás környezet.

Van rá gyógyír!

Kezelése szerencsére egyszerű, ha a fejbőrt érinti a fertőzés akkor gomba elleni sampont, ha pedig a test többi részét, akkor szájon át alkalmazató készítményt kell használni. Viszont arra nagyon kell ügyelni, hogy ha a fejbőrön is található gomba, először annak az eltüntetésével kell kezdeni a folyamatot, mert onnan visszahullhat a már kikúrált területre, így az ördögi kör kezdődhet előröl.

 

További érdekességekért, kövess minket a Facebook-on!
(Kép: texashillcountry.com)